Αξιοποιώντας τη Δύναμη της Αυτοσυμπόνιας

Αν κατοικείς κι εσύ σε αυτόν τον πλανήτη, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις ακούσει το επιχείρημα πως ο κόσμος στις μέρες μας θα ωφελούνταν από λίγη παραπάνω συμπόνια. Ένα άκρως δικαιολογημένο επιχείρημα στη σύγχρονη εποχή, όπου καταναλώνουμε περισσότερο από το χρόνο και την ενέργειά μας προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουμε τον τρόπο για να επιτύχουμε στη ζωή. Φαίνεται πως οι ζωές μας κυριαρχούνται από το κίνητρο να φτάσουμε ‘‘στο σημείο’’ όπου θα αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι. Βλέπεις την παγίδα; Αν όχι, θα τη δεις σε λίγο.

Υπάρχει μια αξιοσημείωτη έλλειψη πρόθεσης για ουσιαστική επαφή. Αυτός είναι ο λόγος που αισθανόμαστε μία ενστικτώδη επιθυμία για περισσότερη αγάπη και συμπόνια. Η αίσθηση αυτή είναι λογική, αλλά υπάρχει μια ακόμα μεγαλύτερη τρύπα που πρέπει να μπαλώσουμε πρώτα. Η σχέση με τον εαυτό μας.

Όπως λέει το γνωμικό, δεν μπορείς να χύσεις από ένα άδειο ποτήρι. Το να προσφέρουμε με επιτυχία ειλικρινή συμπόνια στους άλλους είναι αδύνατον εάν πρώτα δεν τη χαρίσουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, μέσω της στοργικής φροντίδας που επιθυμούμε να μοιράσουμε.

Τι είναι η συμπόνια στον εαυτό μας;

Το να είναι κάποιος συμπονετικός συνήθως συνδέεται με μια συγκεκριμένη ικανότητα φιλευσπλαχνίας, ενσυναίσθησης και καλοσύνης. Είναι η καλοβουλία που αισθανόμαστε όταν παρηγορούμε ένα παιδί που κλαίει. Το να προσανατολιζόμαστε με κέντρο τη συμπόνια μπορεί να σημαίνει ότι βιώνουμε την αίσθηση της ηρεμίας όταν συμμεριζόμαστε ή συμπονούμε τους άλλους.

Φαντάσου να στρέφεις όλη αυτή τη στοργικότητα προς τα μέσα. Πώς είναι; Καθησυχαστικό; Τρομακτικό; Ίσως και τα δύο.

Το να προσφέρεις συμπόνια στον εαυτό σου ουσιαστικά δεν διαφέρει από το να τη δίνεις στους άλλους. Ο λόγος που μπορεί να φαντάζει τόσο απίθανο είναι επειδή συνηθίζουμε να αντιδρούμε στο δικό μας πόνο με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι στον πόνο των άλλων. Αν πάρεις μια στιγμή για να το αναλογιστείς, πιθανότατα να διαπιστώσεις ότι είσαι ο πιο σκληρός κριτής σου.

Η συμπόνια απαιτεί την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τον πόνο κάποιου, να συμπάσχουμε μαζί του και να αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι όλοι υποφέρουμε. Όταν έχουμε μια συμπονετική αντίδραση απέναντι σε κάποιον αυτό συμβαίνει επειδή σε κάποιο βαθμό αναγνωρίζουμε ότι κι εμείς οι ίδιοι έχουμε υπομείνει συναισθηματικές αναταραχές.

Πώς μιλάς στον εαυτό σου στο μέσο μιας δύσκολης στιγμής ή μιας αποτυχίας; Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Να επιτρέπεις στον εαυτό σου να παρεμβαίνει υπενθυμίζοντας σου ότι είσαι κάθε άλλο παρά μόνος. Πολλοί από εμάς δεν είμαστε ευγενικοί με τους εαυτούς μας τις στιγμές του προσωπικού μας αγώνα. Αντί για κατανόηση και υπομονή, συνήθως αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με αυστηρή κριτική. Σου θυμίζει κάτι;

Η αυτοσυμπόνια είναι η τεχνική του να αντιμετωπίζεις τις επώδυνες εμπειρίες και τις προσωπικές αποτυχίες σου με συμπονετική αποδοχή και ειλικρινή καλοσύνη.

Αναλυτικά: Τα τρία στοιχεία της αυτοσυμπόνιας

Η δομή της αυτοσυμπόνιας έχει διαιρεθεί σε τρία στοιχεία από την Dr Kristin Neff, της οποίας ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά με το φαινόμενο είναι εμπνευσμένες από τη βουδιστική ψυχολογία. Τα τρία στοιχεία της αυτοσυμπόνιας όχι μόνο παρείχαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργικότητα της δομής, αλλά έδωσαν κατεύθυνση ως προς τον τρόπο που μπορούμε να αναπτύξουμε τη δική μας προσωπική εφαρμογή.

1. Καλοσύνη (προς τον εαυτό μας) vs Επίκριση

Το πρώτο στοιχείο της αυτοσυμπόνιας είναι πιθανότατα το πιο προφανές και αυτό με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν ακόμα και αυτοί που δεν είναι εκπαιδευμένοι. Μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας με επίκριση και καλοσύνη στις δύσκολες στιγμές. Είναι η στιγμή που επιλέγουμε αν θα πέσουμε στη δίνη της κριτικής ή θα κρύψουμε τον πόνο μας κάτω από το χαλί ή αν θα αφήσουμε χώρο στα συναισθήματα της ανεπάρκειας, θα ακούσουμε την ιστορία τους και θα τους προσφέρουμε μία ζεστή αγκαλιά. Τα εμπόδια είναι αναπόφευκτα στη ζωή. Το να αντιστεκόμαστε σε αυτό ή να το αρνούμαστε οδηγεί σε περισσότερο πόνο και σε ακραίες αντιδράσεις προς τον εαυτό μας. Οι άνθρωποι που διαθέτουν αυτοσυμπόνια έχουν καλλιεργήσει την ικανότητα τους να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες με μια προσεκτικά δομημένη ευαισθησία που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και την αποδοχή.

2. Κοινή ανθρωπιά vs Απομόνωση

Έχεις νιώσει ποτέ ότι είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να έχει κατορθώσει να αποτύχει τόσο θεαματικά; Το έχουμε περάσει όλοι αυτό. Είναι η ντροπή που μιλάει. Ακούγοντας αυτή τη φωνή οδηγείσαι στη λανθασμένη πεποίθηση ότι μόνο εσύ υποφέρεις, δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση που σου δίνει την αίσθηση της απομόνωσης. Η αλήθεια του θέματος είναι ότι ο αγώνας, ο πόνος, η ταλαιπωρία και όλα τα ενδιάμεσα είναι ένα κεντρικό (και σημαντικό) κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας. Ίσως χρειάζεται να το ξαναδιαβάσεις αυτό! Η ευαλωτότητα είναι μια φιλική υπενθύμιση ότι ζεις. Το κλειδί για την ανάπτυξη της αυτoσυμπόνιας είναι η συνειδητοποίηση και η εσωτερίκευση της αδιαμφισβήτητης πραγματικότητας ότι ο πόνος είναι μια εμπειρία που είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους. Κανένας δεν είναι μόνος του.

3. Ενσυνειδητότητα (Mindfulness) vs Υπερβολική Ταύτιση

Η ισορροπία παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτοσυμπόνια. Ενώ θέλεις να έχεις επίγνωση των σκέψεων και των συναισθημάτων σου, δίνοντας τους το χώρο να υπάρχουν και να περάσουν στην αντίληψη σου, δεν θέλεις να πιαστείς στην παγίδα να πιστεύεις ότι είσαι οι σκέψεις και τα συναισθήματα σου. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην ενσυνειδητότητα και την υπερβολική ταύτιση. Όταν αποδέχεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματα σου με ενσυνειδητότητα, θα τα εκλάβεις χωρίς κριτική, σαν ένας απλός παρατηρητής. Το να παρασυρθείς από το κύμα αρνητικών συναισθημάτων ή εναλλακτικά να προσπαθήσεις να τα αρνηθείς ή να τα καταπιέσεις σου αφήνει ένα συναίσθημα σαν να προσπαθείς να κρατήσεις την ανάσα σου κάτω από το νερό χωρίς καμία προοπτική για αέρα. Η αυτοσυμπόνια περιλαμβάνει την ικανότητά να παρατηρείς τις προσωπικές σου αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα σαν σταγόνες που πέφτουν σε έναν ανθρώπινο ωκεανό αποτρόπαιων εμπειριών.

Το πρώτο βήμα για την απόκτηση αυτοσυμπόνιας

Τα οφέλη από την εφαρμογή της αυτοσυμπόνιας είναι πολυάριθμα και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να βελτιώσεις πλευρές του εαυτού σου και πτυχές της ζωή σου όπως:

  • η ανθεκτικότητα
  • η επικοινωνία και οι διαπροσωπικές διαμάχες
  • οι προσωπικές σχέσεις
  • οι μηχανισμοί αντιμετώπισης
  • η επίτευξη στόχων
  • η συνολική ευζωία

Το να πάρεις την απόφαση να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με τον εαυτό σου είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Η ανάπτυξη της αυτοσυμπόνιας είναι ένα ταξίδι που αξίζει να κάνεις. Πάρε μια βαθιά ανάσα και θυμήσου ότι κάθε ταξίδι ξεκινάει με ένα μόνο βήμα.

Πειραματίσου με το τι συμβαίνει όταν ξεκινάς να μιλάς και να απαντάς στον εαυτό σου σε στιγμές που υποφέρεις όπως θα μιλούσες σε ένα παιδί ή σε έναν αγαπημένο φίλο. Αυτή η απλή άσκηση θα σε βάλει στο μονοπάτι να ανοίξεις την πόρτα σε μια καινούργια σχέση με τον εαυτό σου.

Συμπέρασμα

Αν θέλουμε να έχουμε ένα ουσιαστικό αντίκτυπο, πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Το να καλλιεργήσεις αυτοσυμπόνια θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις τον εαυτό σου καλύτερα ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξεις το δρόμο για πιο αυθεντική επαφή με τους άλλους. Γέμισε το ποτήρι σου με αυτοσυμπόνια και η πραγμάτωση θα είναι δική σου στο τώρα.

Πηγές
https://self-compassion.org/the-three-elements-of-self-compassion-2/

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία