Αυτοεκτίμηση

Έχεις αγαπήσει ποτέ κάποιον τόσο πολύ που θα έκανες τα πάντα για εκείνον;

Λοιπόν, κάνε αυτόν τον κάποιον τον εαυτό σου!

Τα social media εκτός του ότι αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας στις μέρες μας, επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους ως προς την καθημερινή τους ρουτίνα- και αυτό με έναν αρνητικό τρόπο. Ο αριθμός των likes μπορεί να καταστρέψει τη μέρα κάποιου. Ένα αρνητικό σχόλιο μπορεί να χαλάσει την διάθεση κάποιου. Μία μείωση στους followers μπορεί να είναι ο λόγος που κάποιος θα αρχίσει να αμφιβάλλει για τον εαυτό του. Το να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τις επεξεργασμένες εικόνες που έχουν υποστεί photoshop μπορεί να διαστρεβλώσει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία ή ακόμα και να μας κάνει να θέλουμε να αποστασιοποιηθούμε από τους φίλους και την οικογένειά μας. Η παρατεταμένη κοινωνική απομόνωση είναι ένα σύμπτωμα κατάθλιψης. Θα έπρεπε να κάνουμε like σε φωτογραφίες που δεν μας αρέσουν απλώς για να πάρουμε μερικά likes κι εμείς; Θα έπρεπε να αφήνουμε την αυτοεκτίμησή μας να επηρεάζεται από την γνώμη των άλλων; Θα έπρεπε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους άλλους; Μία εικόνα δεν είναι αυτό που πραγματικά είμαστε. Μία ανάρτηση στο Facebook δεν μπορεί να καθορίσει την πραγματική μας ταυτότητα- εκτός αν εμείς το επιτρέψουμε.

Like?

Η αυτοεκτίμηση είναι μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ζωής μας. Η σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας θα καθορίσει τις σχέσεις, την καριέρα μας, τη σεξουαλική και κοινωνική μας ζωή. Ακόμα σημαντικότερα, θα καθορίσει τη συναισθηματική μας κατάσταση και θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο στην ψυχική μας υγεία και στην ικανοποίηση που νιώθουμε για τη ζωή μας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να μην είναι μια διαγνώσιμη διαταραχή αλλά είναι η ρίζα πολλών ψυχικών διαταραχών. Συμπεριφέρεσαι στον εαυτό σου με ευγένεια ή με σκληρότητα; Παραμελείς τις προσωπικές σου ανάγκες; Έχεις αρνητικές σκέψεις για την εικόνα σου ή την προσωπικότητά σου; Αισθάνεσαι ότι σε εκτιμούν; Δυσκολεύεσαι να πεις όχι; Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεχνούν ή δεν έμαθαν ποτέ την πραγματική τους αξία. Αυτό είναι κάτι που παγιώθηκε από την παιδική τους ηλικία. Ήρθε η ώρα να ‘‘ξε-μάθουμε’’, να προκαλέσουμε τις μη υγιείς σκέψεις και συμπεριφορές και να αμφισβητήσουμε τις διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις μας. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι δεν αξίζουμε ή ότι δεν μπορούμε να αγαπηθούμε και ότι ο σκοπός μας είναι να ικανοποιήσουμε τους άλλους. Πιστεύοντας στον πραγματικό μας εαυτό και στην αξία μας θα ξεκλειδώσουμε τις κρυμμένες δυνατότητες μας. Το να χτίσεις την αυτοεκτίμησή σου είναι απαραίτητο προκειμένου να ζήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Η αυτοπεποίθησή σου, η αγάπη και η συμπόνια για τον εαυτό σου είναι τα κλειδιά που θα σου αλλάξουν τη ζωή.

Προσωπική εμπειρία

Υπάρχουν φορές που έχουμε την εντύπωση ότι αγαπάμε τον εαυτό μας μόνο όταν διασκεδάζουμε. Είναι κάτι που έχω κάνει για χρόνια- πηγαίνοντας σε πάρτι κάθε βράδυ, πίνοντας, κάνοντας σεξ και έχοντας ένα πολύ θορυβώδες lifestyle. Πίστευα ότι τα πήγαινα τέλεια. Όμως αυτό που έκανα στην πραγματικότητα ήταν να ψάχνω για στιγμιαία, βραχυπρόθεσμη ικανοποίηση αγνοώντας τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Πώς μπορεί κάποιος να αγαπάει τον εαυτό του και να μη σκέφτεται το μέλλον και την υγεία του; Που είναι η αγάπη όταν σαμποτάρουμε την ίδια μας την καριέρα ή αισθανόμαστε άδειοι όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μετά από ένα πάρτι ή αφού έχουμε κάνει σεξ χωρίς να είμαστε συνειδητοποιημένοι για τις πράξεις μας; Η αυτοτιμωρία είναι ένας πιο κατάλληλος όρος. Δεν αναφέρομαι στις προσδοκίες ή στο να μην μπορούμε να ζούμε στο παρόν- αλλά στο γεγονός ότι χρειάζεται να τα βιώσουμε όλα χωρίς να φτάνουμε σε ακρότητες. Είμαι υπέρ του να ζει κάποιος τη ζωή του στο μέγιστο. Όμως το μέτρο θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε σε όλες τις πλευρές της ζωής μας και επίσης έτσι θα είμαστε σε θέση να βιώσουμε τις χαρές της ζωής ξανά και ξανά. Αν κάνουμε το ίδιο πράγμα κάθε μέρα η ευχαρίστησή μας θα ελαττωθεί δραματικά.

Σκεφτόμαστε συνειδητά και μετά πράττουμε.

Αγαπάμε τον εαυτό μας

Έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που τους συμπεριφέρονται χωρίς σεβασμό οι φίλοι ή οι συνάδελφοί τους. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που έχουν κακοποιηθεί με τόσους διαφορετικούς τρόπους μέσα στις σχέσεις τους. Έχω δει όμορφες γυναίκες να πιστεύουν ότι είναι άσχημες ή να νομίζουν ότι αξίζουν να τους συμπεριφέρονται σαν σκουπίδια. Είναι θλιβερό να βλέπεις ένα λυγισμένο πνεύμα. Δεν ευθύνεσαι εσύ αν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, επειδή οι εμπειρίες στη ζωή σου μπορεί να είναι η αιτία, όμως εξαρτάται από εσένα το να δραπετεύσεις από αυτό. Αξίζεις πολλά περισσότερα. Σου αξίζει κάθε σεβασμός. Σου αξίζει εκτίμηση. Σου αξίζει ευτυχία.

Θα δεις πραγματικά τι σημαίνει να αγαπάς αυτό που είσαι. Θα σε βοηθήσω να αντικαταστήσεις τις αρνητικές σκέψεις σου με ρεαλιστικές. Θα ξαναποκτήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Θα μπορέσεις να ξανασυστηθείς στον εαυτό σου. Θα σου δώσω τη δύναμη για να πιστέψεις στις ικανότητές σου. Θα φροντίσεις τον εαυτό σου. Θα νιώσεις καλά για τον εαυτό σου. Θα αισθανθείς σιγουριά για αυτό που θέλεις και θα λες αυτό που σκέφτεσαι. Θα χτίσεις πιο υγιείς και πιο δυνατές σχέσεις. Θα κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00