Γιατί οι άντρες πληρώνουν για να κάνουν σεξ;

Αυτή είναι μια ερώτηση που δεν έχει απαντηθεί ακόμα επαρκώς μέσα από τις έρευνες καθώς η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση είναι αρκετά πολύπλοκη για να κατηγοριοποιηθεί. Παρόλα αυτά, όταν σκεφτόμαστε άντρες που αγοράζουν υπηρεσίες σεξ από επαγγελματίες και μη, συνήθως οι γνωστικές μας προκαταλήψεις μας ωθούν να σκεφτούμε άντρες όχι τόσο ελκυστικούς εξωτερικά που μπορεί να δυσκολεύονται να κάνουν σχέση. Αν και ένα μέρος εκείνων που πληρώνουν για σεξ πληρούν αυτά τα χαρακτηριστικά, παράλληλα υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους ένας άντρας πληρώνει για να κάνει σεξ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ψυχολογικών ερευνών, ένας από τους βασικότερους λόγους που οι άντρες πληρώνουν άτομα που εργάζονται στη βιομηχανία του σεξ είναι η ευκολία και η έλλειψη άλλων συναισθηματικών παραγόντων. Με άλλα λόγια, οι άντρες είναι πιο πιθανό να θέλουν απλά να κάνουν σεξ χωρίς να χρειάζεται να επενδύσουν συναισθήματα ή χρόνο. Ένας ακόμη παράγοντας που συμπράττει σε αυτή τη συμπεριφορά είναι η δυνατότητα για έναν άντρα να έχει ακριβώς την εμπειρία που αποζητά στο σεξ χωρίς να ανησυχεί για το εάν η/ο παρτενέρ του θα απορρίψει τις επιθυμίες του ή δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στον βαθμό που εκείνος χρειάζεται. Ουσιαστικά δεν έχει το άγχος της απόδοσης γιατί θεωρεί πως δεν θα τον κρίνουν ή δεν θα μαθευτεί αν ήταν ‘καλός’ ή όχι.

Σε αυτό, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι κοινωνικές δεσμεύσεις και τα ταμπού στο σεξ, κάτι που δεν υπάρχει όταν ένας άντρας επιλέγει να πληρώσει για το σεξ. Συγκεκριμένα, πολλοί άντρες αρέσκονται σε παιχνίδια εναλλαγής ρόλων, κυριαρχίας, σαδομαζοχισμού, παρενδυσίας (cross dressing). Αυτές τους όμως οι προτιμήσεις μπορεί να γίνονται δύσκολα αποδεκτές από μία/έναν σύντροφο που δεν έχει τις ίδιες προτιμήσεις ή την διάθεση να τις εξερευνήσει. Πολύ συχνά οι άντρες ντρέπονται να επικοινωνήσουν τις επιθυμίες τους μήπως και η σύντροφος τους τους θεωρήσει ΄ανώμαλους΄. Έτσι, πολλοί άντρες επιλέγουν να αποκρύψουν την συνήθεια τους αυτή είτε από φόβο για το αντίκτυπο που θα έχει μια τέτοια αποκάλυψη, είτε από ντροπή για τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Επίσης πολύ συχνό φαινόμενο επίσης, οι άντρες που βρίσκονται σε υψηλόβαθμες και απαιτητικές θέσεις στην καθημερινότητα τους να θέλουν να αφήνουν τον έλεγχο και να βιώνουν μια πιο παθητική στάση στο σεξ, χωρίς να διακινδυνεύσουν να χαλάσουν την σχέση τους, τον γάμο τους, ή την εικόνα τους.

Άλλος ένας λόγος είναι ο σεξουαλικός εθισμός. Υπάρχουν άντρες που πληρώνουν πολλά χρήματα, με κίνδυνο να χρεοκοπήσουν μερικές φορές, για να ικανοποιήσουν τον εθισμό τους.

Βέβαια, υπάρχουν και άντρες που φαίνεται να αντλούν ικανοποίηση από το γεγονός ότι μπορούν να πληρώσουν ένα άτομο για να κάνει σεξ μαζί τους. Αυτό έγκειται τόσο στην αύξηση της αυτοπεποίθησης τους όσο και στην ικανοποίηση της ανάγκης τους για έλεγχο και επιβολή. Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό τείνει να είναι συχνότερο στους άντρες που εν γνώσει τους πληρώνουν για σεξ γυναίκες, άντρες ή transgender που βρίσκονται υπό εκμετάλλευση από κάποιο κύκλωμα ή προαγωγό, ή που βρίσκονται στον δρόμο και εκπορνεύονται για την επιβίωση τους.

Πληρώνοντας ένα άτομο που εργάζεται στο σεξ, οι άντρες μπορούν να ικανοποιήσουν τις πιο σκοτεινές τους φαντασιώσεις, με εκείνους σε ρόλο ενεργητικό ή παθητικό. Έτσι, το πληρωμένο σεξ γίνεται ένας τρόπος έκφρασης και ικανοποίησης χωρίς να απειλούνται οι κοινωνικές συμβάσεις. Μερικοί άντρες θεωρούν ότι το πληρωμένο σεξ μπορεί να επιδρά θετικά τόσο στην σχέση τους όσο και στην υπόλοιπη ζωή τους γενικότερα. Πολλά ζευγάρια δοκιμάζουν μαζί τις υπηρεσίες επαγγελματιών στο σεξ, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες στην σχέση τους. Σε περιπτώσεις που οι γυναίκες είναι bisexual, ένα ζευγάρι συχνά φέρνει στην ερωτική συντροφιά μία ακόμα γυναίκα επί πληρωμή, διότι όχι μόνο είναι αντικείμενο πόθου και για τους δύο, αλλά γιατί δεν υπάρχει το δυνητικό συναισθηματικό δέσιμο που θα έβαζε τη σχέση σε κίνδυνο. Πέρα όμως από τα άτομα που εργάζονται επαγγελματικά στο σεξ ή που εκπορνεύονται για λόγους επιβίωσης, οι άντρες οι οποίοι έχουν μια οικονομική άνεση μπορεί να επιλέξουν να πληρώνουν έμμεσα για σεξ. Για παράδειγμα, αρκετοί άντρες είτε εν γνώσει τους είτε όχι, βρίσκονται σε σχέσεις με άτομα που με τον τρόπο τους απαιτούν δώρα ή ταξίδια για να είναι μαζί τους. Για κάποιους αυτό είναι μια απλή συνδιαλλαγή, ενώ κάποιοι άλλοι ενδεχομένως το βλέπουν ως μια επένδυση για την κοινωνική τους θέση και εικόνα. Οι λεγόμενες gold diggers, συνήθως είναι εντυπωσιακές γυναίκες που αναζητούν lifestyle και ΄παροχές. Και οι δύο πλευρές παίρνουν από αυτή τη σχέση κάτι. Όπως μου είπε χαρακτηριστικά ένας ασθενής μου << είμαι 20 χρόνια παντρεμένος με 3 παιδιά. Την αγαπώ τη γυναίκα μου, όμως δεν μπορώ να την δω ερωτικά όπως παλιά και δεν θέλω να χωρίσω. Η Χριστίνα (η 28 χρονών κοπέλα που έχει ερωμένη), με κάνει και αισθάνομαι ζωντανός. Κάνουμε τόσο ωραίο σεξ, είναι πάντα πρόθυμη να με ικανοποιήσει και να με ακούσει, χωρίς να μου πει για προβλήματα και υποχρεώσεις. Δεν μου κοστίζει τίποτα παρά μόνο λεφτά>>.

Συμπερασματικά, οι λόγοι για τους οποίους ένας άντρας πληρώνει για σεξ είναι πολυσχιδείς και αγγίζουν διάφορα κομμάτια της προσωπικότητας του καθενός. Κάποιοι το επιλέγουν κατ’ ανάγκη, άλλοι για να βιώσουν κάτι που δεν θα μπορούσαν να το ζήσουν στην σχέση τους, και άλλοι γιατί δεν θέλουν να υφίστανται τα παρελκόμενα μιας συναισθηματικής ή χρονικής επένδυσης απλά για να κάνουν σεξ. Σε κάθε περίπτωση, το πληρωμένο σεξ παραμένει ακόμα ένα θέμα ταμπού για τα Ελληνικά δεδομένα, κάτι το οποίο ενισχύεται από την υπάρχουσα νομοθεσία για τα άτομα που εργάζονται στο σεξ. Αν σκεφτούμε πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βλέπει πορνό και πως οι ηθοποιοί ουσιαστικά πληρώνονται για σεξ, θα αντιληφθούμε πως όλοι μας, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο πληρώνουμε για σεξ. Παρ’ όλα αυτά, όταν το πληρωμένο σεξ είναι μια συναλλαγή μεταξύ συναινούντων ενηλίκων παραμένει μια κοινωνική συμπεριφορά όπως όλες οι άλλες χωρίς να έχει την ανάγκη για θετικό ή αρνητικό πρόσημο, αν μπορέσουμε να το δούμε πέρα από τις γνωστικές μας προκαταλήψεις.

Το σεξ είναι ίσως η πιο απολαυστική απόδραση από την πραγματικότητα μας. Όσο είναι συναινετικό και δεν βάζουμε τον εαυτό μας ή άλλους σε κίνδυνο, τότε δεν πρέπει να υπάρχει επίκριση. Ας κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας όμως, πως η ποιότητα του οργασμού συνδέεται με την εγκεφαλική και συναισθηματική σύνδεση… κάτι που δεν αγοράζεται με όλα τα λεφτά του κόσμου.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία