Καλοκαιρινοί Έρωτες

Πολλοί άνθρωποι, όντας υπό δύσκολες συνθήκες όλο τον χρόνο, περιμένουν το καλοκαίρι για να αφήσουν τις άμυνες τους και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι το καλοκαίρι κάνουμε περισσότερο σεξ σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Τυπικά, το καλοκαίρι συνοδεύεται από λιγότερο στρες και μεγαλύτερη ψυχική χαλάρωση, καθώς προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για μικρές ή μεγαλύτερες σωματικές ή/και ψυχικές αποδράσεις. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μεγαλύτερη διάθεση για φλερτ και σεξ. Άλλος ένας λόγος είναι η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια, που συνδέεται με την αύξηση της παραγωγής σεροτονίνης στον εγκέφαλο μας.

Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε ένα ευχάριστο περιβάλλον όπου μπορούμε να αφεθούμε, είναι περισσότερο πιθανό να επιδιώξουμε σύντομες σεξουαλικές συνευρέσεις ή να θέλουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο με κάποιον που μέχρι πρότινος ήταν ένας άγνωστος, και έχει όμως μεταμορφωθεί σε έναν ειδυλλιακό καλοκαιρινό έρωτα. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο ότι όταν κάτι μας κάνει να νιώθουμε καλά, το αποζητούμε στο έπακρο και στην υπερβολή του, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι σύντομα θα επιστρέψουμε σε μια πρότερη κατάσταση συναισθηματικής εσωστρέφειας, για παράδειγμα λόγω πίεσης στην δουλειά.

Η δυνατότητα που μας προσφέρεται να μοιραστούμε στιγμές ξεγνοιασιάς με κάποιο άλλο άτομο, ενισχύει την ικανοποίηση που νιώθουμε όταν συνοδεύεται από έλλειψη ευθυνών και προγραμματισμού για το μέλλον, κάτι το οποίο με την σειρά του κατεβάζει τις άμυνες μας και μας κάνει να φαινόμαστε ακόμα πιο ελκυστικοί στους άλλους. Οι σύντομοι καλοκαιρινοί έρωτες είναι σωματικά και ψυχολογικά ερεθιστικοί καθώς προσφέρουν τον ενθουσιασμό του τυχαίου και χωρίς δεσμεύεις έρωτα, που δεν χρειάζεται πολλές προϋποθέσεις για να είναι απολαυστικός. Αρκετοί άνθρωποι περιμένουν το καλοκαίρι για να αφεθούν ελεύθεροι και να δοκιμάσουν πράγματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα τολμούσαν. Σε αυτό συνεισφέρει και η γενικότερη κοινωνική αποδοχή της νόρμας των σύντομων καλοκαιρινών σχέσεων. Στατιστικά, τα άτομα που καταπιέζουν περισσότερο την σεξουαλικότητά τους τείνουν να συσπειρώνονται γύρω από τέτοιου είδους αφορμές ώστε να βιώσουν την σεξουαλική απόλαυση των εφήμερων σχέσεων χωρίς ενοχές.

Οι κοινωνικά αποδεκτές κατασκευές των σχέσεων επιβάλουν μεγαλύτερη αφοσίωση, συμβατότητα, και συμβιβασμούς. Απεναντίας, οι σύντομες καλοκαιρινές σχέσεις παρέχουν μια διέξοδο στα άτομα που νιώθουν ότι θέλουν να βιώνουν το σεξ και τον έρωτα χωρίς κοινωνικές συμβάσεις, αλλά δυσκολεύονται να βιώσουν, να επεξεργαστούν, και να ξεπεράσουν την συναισθηματική ευαλωτότητα τους που τους κρατάει φαινομενικά ασφαλείς μέσα σε αυτές τις συμβάσεις.

Πόσο κρατάνε οι καλοκαιρινοί έρωτες (summer flings);

Από μερικές μέρες μέχρι μερικές εβδομάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να είναι καλοκαίρι και στην Ελλάδα το καλοκαίρι κρατάει πολύ, αυτό σημαίνει ότι είμαστε από τις χώρες που οι αυτοί οι έρωτες έχουν πολύ μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο να συμβούν.

«όταν τον πρωτοαντίκρισα κατάλαβα ότι αυτός είναι. Όταν τον φίλησα ήμουν σίγουρη πως ήταν το καλύτερο φιλί που έχω δώσει. Οι μέρες περνούσαν και νόμιζα ότι ο χρόνος είχε σταματήσει. Και μετά τίποτα, απλά εξαφανίστηκε. Όλο αυτό που ζούσαμε τόσες μέρες ξεθώριασε μέσα σε λίγες ώρες. Ήταν άραγε όλο αυτό στο μυαλό μου»;

Έτσι μου περιέγραψε μια θεραπευόμενη έναν καλοκαιρινό της έρωτα. Τι συμβαίνει άραγε μέσα στο μυαλό μας κι εξιδανικεύουμε την κατάσταση; Τον ίδιο άνθρωπο αν τον συναντούσαμε υπό διαφορετικές συνθήκες ίσως δεν το παρατηρούσαμε καν. Τι συμβαίνει το καλοκαίρι όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία και είμαστε περισσότερο έξω, έχουμε καλύτερη διάθεση και γνωρίζουμε περισσότερο κόσμο; Είμαστε πιο ευάλωτοι. Αυτό συμβαίνει.

Κατά βάση πολλές φορές γνωρίζουμε ότι με αυτόν τον άνθρωπο που γνωρίσαμε ένα βράδυ έχοντας πιεί μερικά ποτά παραπάνω, υπάρχει ημερομηνία λήξης, γιατί ίσως αυτός/η ενδέχεται να μένει και σε άλλη χώρα. Όμως αυτό που θα σκεφτούμε είναι πως «ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Ζήσε το τώρα».

Οι πυρηνικές πεποιθήσεις μας και οι φοβίες μας σε συνδυασμό με την ευαλωτότητα μας καθιστούν την επιλογή μας ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. «Φοβάμαι πως θα μείνω μόνος/η, φοβάμαι πως δεν θα με αγαπήσει κανείς, φοβάμαι πως δεν αξίζω». Με λίγα ποτά παραπάνω και καλοκαιρινή διάθεση, το κέντρο του εγκεφάλου μας που ελέγχει τους ανασταλτικούς μηχανισμούς μας χαλαρώνει. Έτσι ίσως δίνουμε ευκαιρία σε κάποιον που δεν θα του δίναμε υπό άλλες συνθήκες και μάλιστα όχι μόνο του επιτρέπουμε να μας διεκδικήσει και να ζήσουμε κάτι νέο και συναρπαστικό, αλλά το εξιδανικεύουμε. Φυσικά οι διακοπές μπορούν να προσφέρουν ένα ειδυλλιακό τοπίο για να τελεσφορήσει ένας έρωτας όσο μικρός σε διάρκεια κι αν είναι. Φανταστείτε μετά από ένα πολύ καταπληκτικό βράδυ, όπου έχουμε γελάσει, έχουμε κάνει έρωτα να καθόμαστε αγκαλιά, ακούγοντας τα κύματα και κοιτώντας τα αστέρια αφήνοντας την Ωκυτοκίνη , την ορμόνη της αγάπης και του ¨δεσίματος¨ να κάνει πάρτι. Πόσο πολύ επιθυμούμε αύτη η στιγμή να κρατήσει για πάντα και να είναι αυτός ο άνθρωπος της ζωής μας. Αυτές οι διεργασίες γίνονται ασυνείδητα και φυσικά παίζει ρολό αν έχουμε δει το ¨notebook¨ 100 φορές και άλλες ρομαντικές ταινίες που έχουν ποτίσει το φαντασιακό κομμάτι εγκεφάλου μας.

Η συνεχής αναζήτηση τέτοιων εμπειριών το καλοκαίρι, καθώς και η προβολή τους ως ένα μέσο αποβολής των ενοχών για την σεξουαλική απόλαυση μπορεί να βοηθάει προσωρινά. Μακροπρόθεσμα όμως, τα άτομα που εξερευνούν την σεξουαλικότητα τους με μεγαλύτερη ελευθερία μόνο τότε, καταπιέζοντας την τον υπόλοιπο χρόνο, τείνουν να μπαίνουν πιο εύκολα σε μη-ικανοποιητικές και χωρίς σεξουαλική απόλαυση σχέσεις με ανθρώπους που δεν τους ταιριάζουν, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την ψευδαισθητική ελευθερία του Εγώ τους το καλοκαίρι. Επομένως, οι σύντομοι καλοκαιρινοί έρωτες και οι σεξουαλικές μας εμπειρίες, μπορούν να μας διδάξουν ότι η σεξουαλική απόλαυση δεν απαιτεί τον τέλειο σύντροφο ούτε την εξιδανίκευση του, καθώς και το ότι μπορούμε να εξερευνούμε και να πειραματιζόμαστε με καινούργιες σεξουαλικές και ψυχικές ηδονές χωρίς να χρειάζεται να απολογηθούμε για αυτό. Οι ευκαιρίες για να είμαστε ικανοποιημένοι όλον τον χρόνο μπορούν να ξεκινήσουν μέσα από μια σύντομη συνεύρεση, είναι όμως στο χέρι μας να αξιοποιήσουμε αυτές τις εμπειρίες για να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας χωρίς ενοχές.

Ίσως και το “summertime sadness” να σχετίζεται με την μελαγχολία από έναν τέτοιο έρωτα και το πώς επανερχόμαστε από κάτι που μας αποσταθεροποίησε συναισθηματικά.

Όσο λίγο και να κρατάνε αυτά τα summer flings κάνουν καλό. Τα προτείνω ανεπιφύλακτα. Μας θυμίζουν πως είναι να είμαστε ζωντανοί, τι έχει αξία σ’ αυτή τη ζωή, πώς είναι το καλό σεξ, πώς είναι το να ανυπομονούμε. Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης χωρίς ενθουσιασμό.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο OK Magazine

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία