Καριέρα

Πόσες φορές έχεις αναρωτηθεί αν βρίσκεσαι επαγγελματικά εκεί που θα ήθελες;

Οι προθεσμίες, ο φόρτος εργασίας, οι ευθύνες δημιουργούν αρνητικές σκέψεις οι οποίες παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά μας. Ανησυχούμε για το μέλλον μας, αν μπορούμε να καλύψουμε τα μηνιαία έξοδά μας, αν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες του εργοδότη μας, των φίλων μας ή της οικογένειας μας. Μερικές φορές ξυπνάμε και σκεφτόμαστε ‘‘ Πως θα τη βγάλω αυτή την μέρα; ’’. Ανησυχούμε για την απόδοσή μας και φοβόμαστε το άγνωστο. Το αίσθημα της αβεβαιότητας μπορεί να γίνει τόσο έντονο που θα αυξήσει την πίεση η οποία ήδη συσσωρεύεται μέρα με την ημέρα. Προσπαθούμε σκληρά να μην εκραγούμε αλλά κάποια στιγμή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα απελευθερώσουμε κάπου όλη την αρνητική ενέργεια. Μπορεί να είναι μετατεθιμένος θυμός όταν φωνάζουμε στη μητέρα μας ή στον σύντροφό μας. Μπορεί να είναι κατάχρηση ουσιών για να μπλοκάρουμε τις αρνητικές μας σκέψεις. Μπορεί να είναι σεξουαλικός εθισμός η απάντησή μας στην πίεση. Μπορεί να είναι απομόνωση ή υπερβολικό φαγητό. Μπορεί να είναι οτιδήποτε θα μπορούσε να αποτελέσει απόδραση από την πραγματικότητα.

Κάποια πράγματα είναι έξω από τον έλεγχο μας. Για παράδειγμα σε εποχές οικονομικής κρίσης, όταν υπάρχει υψηλή ανεργία άνθρωποι απολύονται και χρειάζεται να ξαναχτίσουν ολόκληρη τη ζωή τους. Δεν είναι δική τους ευθύνη το πώς δημιουργήθηκε η οικονομική κρίση, αλλά είναι υπεύθυνοι να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για μία νέα καριέρα. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που δουλεύουν στον ‘λάθος’ τομέα από την άποψη ότι ο πραγματικός τους εαυτός θα ήθελε να δουλέψει κάπου αλλού. Είναι φυσιολογικό κάποιοι να μην μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν για το υπόλοιπο της ζωής τους όταν είναι 18 χρονών. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε ανθρώπους να αλλάζουν επαγγελματικό προσανατολισμό διαρκώς. Τα χρήματα είναι πολύ σημαντικά και γνωρίζω πως οι προσδοκίες μίας οικογένειας μπορεί να κατευθύνονται αποκλειστικά σε αυτό τον τομέα, αλλά οι προσωπικές αξίες ενός ατόμου πρέπει να συνάδουν με την επαγγελματική του ζωή.

Είναι τόσο συνηθισμένο στις μέρες μας, να γνωρίζουμε άξιες γυναίκες οι οποίες επενδύουν πάρα πολύ χρόνο, χρήματα και ενέργεια για να σπουδάσουν και να δουλέψουν. Δουλεύουν τόσο σκληρά προσπαθώντας να ανελιχθούν και σταματούν τα πάντα για να δημιουργήσουν οικογένεια. Είναι λογικό να το κάνουν αυτό εάν αισθάνονται ότι αυτό θα τους ολοκληρώσει. Αλλά σε περιπτώσεις που οι γυναίκες θέλουν να αναλάβουν άλλους ρόλους στη ζωή τους εκτός από το να είναι μητέρες και σύζυγοι τότε η επένδυση στην ακαδημαϊκή κατάρτιση ή στην καριέρα θα έπρεπε να έχει κάποια ανταποδότικοτητα και να μην μένει απλώς μία εμπειρία. Αυτό είναι μοναδικό για τον καθένα αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τις επαγγελματικές μας φιλοδοξίες οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας, αποφέρουν εισόδημα αντιπροσωπευτικό της αξίας μας και να έχουμε μία στρατηγική για το μέλλον.

Το οικονομικό άγχος είναι ένα από τους σημαντικότερους τύπους άγχους και επηρεάζει την ευζωία μας, την πνευματική μας υγεία και το σκοπό της ζωής μας. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη, άγχος, μετατραυματικό στρες, διαταραχές ύπνου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, θυμό, μοναξιά, έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας και ακόμα περισσότερα.

Είναι πολύ αργά;

Έχω αντιμετωπίσει οικονομικό άγχος σε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Είχα δημιουργήσει τόσα πάγια έξοδα που όταν το εισόδημά μου μειώθηκε αισθητά φοβήθηκα πως θα χάσω τα πάντα. Αυτό ήταν το πρώτο μάθημα το οποίο έμαθα με σκληρό τρόπο. Τα χαμηλά πάγια έξοδα είναι το κλειδί. Μέσα στα χρόνια δημιούργησα μία στρατηγική για το πώς να αναμένω, να καταγράφω τα έξοδά μου, να εξοικονομώ και να εξασφαλίζω οικονομική ανεξαρτησία. Αυτό σημαίνει να μπορεί κάποιος να ανταποκρίνεται στις ετήσιες οικονομικές απαιτήσεις. Ένα άλλο σημαντικό σκαλοπάτι για εμένα ήταν η αλλαγή καριέρας. Αυτή ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση επειδή έπρεπε να δημιουργήσω μία νέα επαγγελματική ταυτότητα. Φάνταζε τρομακτικό. Θα σκέφτονταν οι άλλοι ότι απέτυχα; Μήπως είμαι πολύ μεγάλος για να αλλάξω καριέρα; Λοιπόν όχι και όχι. Όπως αποδείχτηκε, είμαι πολύ καλύτερος στο να βοηθώ, να καθοδηγώ, να διδάσκω, να στηρίζω ανθρώπους ως Μέντωρ, καθοδηγητής και εθελοντής και αυτό είναι κάτι που συνάδει με την θεμέλιωδη αξία μου, την συνεισφορά. Ο διάσημος νευροδιαβιβαστής, η σεροτονίνη, εκκρίνεται κάθε φορά που βλέπω τη θετική επίδραση που έχω στη ζωή κάποιου- τον βλέπω να χαμογελάει και αισθάνομαι χαρά. Τόσο απλά. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο, εμπιστέψου με όταν σου λέω ότι ο χρόνος είναι στο μυαλό σου. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξεις οτιδήποτε θέλεις να αλλάξεις στη ζωή σου. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείς για το πώς η ζωή σου μπορεί να επηρεαστεί. Έξω από το comfort zone σου είναι το μέρος όπου θα εξελιχθείς και θα συμβούν όλες οι συναρπαστικές εμπειρίες. Ο υπέρτατος στόχος είναι να αισθάνεσαι ευτυχία και ολοκλήρωση. Αν περνάς πολύ χρόνο στο εργασιακό σου περιβάλλον και αυτό σου προκαλεί αναστάτωση, τότε κάθε μέρα θα είναι ένα πλήγμα στην πνευματική σου υγεία. Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα είναι τόσο συνηθισμένα στις μέρες μας που έχουμε ξεκινήσει να τα θεωρούμε φυσιολογικά. Το σώμα μας φωνάζει και εμείς οφείλουμε να το ακούσουμε.

Να κυνηγάς τα όνειρά σου

Θα μοιραστώ μαζί σου όλα όσα έχω βιώσει και όλη τη γνώση που έχω για να αποφύγεις τα δικά μου λάθη. Θα εντοπίσουμε όλους τους δυσλειτουργικούς τρόπους που διαχειρίζεσαι το οικονομικό άγχος. Θα θέσουμε προτεραιότητες και θα επανεξετάσουμε τις αξίες και τις ανάγκες σου. Θα διαχειριστούμε πρακτικά καθημερινά θέματα και πώς να τα αντιμετωπίσεις βήμα-βήμα. Θα εστιάσουμε στα όνειρά σου και στο προσωπικό σου όραμα. Οι συνειδητές αποφάσεις θα απελευθερώσουν τις κρυμμένες δυνατότητες που ήδη έχεις μέσα σου.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00