Νιώθετε Ερωτευμένοι;

Συμβουλευτείτε άμεσα έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.

«Ο έρωτας είναι τρέλα» Σωκράτης
«Ο έρωτας είναι σοβαρή ψυχική ασθένεια» Πλάτωνας

Είναι η ‘καψούρα’ ψυχική διαταραχή;

Από τα πιο αρχαία φιλοσοφικά ερωτήματα είναι το τι είναι ο έρωτας ; Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν περάσει από αυτόν τον πλανήτη την ‘έχουν πατήσει’ μία ή περισσότερες φορές. Ακόμα και στις καλύτερες περιπτώσεις όσοι ερωτεύτηκαν ένιωσαν την ζωή τους να ξεφεύγει από τον έλεγχο τους, αισθάνθηκαν συναισθήματα που δεν ήξεραν πως να περιγράψουν, συμπεριφέρθηκαν με τρόπους που ήταν πρωτόγνωροι στους ίδιους. Το πιο εντυπωσιακό είναι το συναισθηματικό roller coaster… την μία στιγμή η ευφορία και ο ενθουσιασμός μας κατακλύζει σε βαθμό που αγαπάμε όλο τον κόσμο σα να έχουμε πάρει το πιο ισχυρό παραισθησιογόνο. Την επόμενη στιγμή, απλά μπορεί να ουρλιάξουμε με θυμό στη μητέρα μας που απλά μας πήρε τηλέφωνο να δει τι κάνουμε.
Για να δούμε λίγο κλινικά τι συμβαίνει!

Σκέψεις-

Ενδεικτικά ίσως, λέω ίσως, έχουμε σκεφτεί κάπως έτσι οδηγώντας προς την δουλειά μας μετά από μία νύχτα τέλειου σεξ με τον έρωτα μας.

« Γιατί περνάω τόσο καλά τώρα; Γιατί το σεξ είναι τόσο καλό; Μήπως, τώρα που δεν σηκώνει το τηλέφωνο με κερατώνει; Μπορεί να κοιμάται ακόμα; Πόσο θα κρατήσει αυτό; Δεν έχω ξανανιώσει έτσι… είναι αυτό που έψαχνα τόσο καιρό. Κι αν πληγωθώ; Ίσως πρέπει να είμαι πιο συγκρατημένος. Όχι, αν είναι να το ζήσω ας το ζήσω ολοκληρωτικά».

Πόσες χιλιάδες σκέψεις γύρω από αυτό το θέμα;

Χάνουμε το αίσθημα της λογικής, διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα ώστε να μας βολεύει ή να μας πονάει. Αναμασάμε σκέψεις, αποκτούμε εμμονές, φέρνουμε αναμνήσεις και συζητήσεις στο μυαλό, σκεφτόμαστε ιδανικά και τραγικά σενάρια για το μέλλον.

Κάτι που μου κεντρίζει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον είναι πως κατά τη διάρκεια ενός έρωτα προσπαθούμε να εκμαιεύσουμε το πόσο ερωτευμένος είναι ο άλλος. Αν διαπιστώσουμε πως τα αισθήματα είναι αμοιβαία αισθανόμαστε πολύ καλύτερα. Αν όμως τύχει να είμαστε εμείς περισσότερο… τότε όχι μόνο η σκέψη αυτή μας τρελαίνει και μας δημιουργεί ανασφάλεια αλλά καψουρευόμαστε ακόμα πιο πολύ. Food for thought.

Συναισθήματα – ζήλια, θυμός ,θλίψη, χαρά σε υπερβολικό βαθμό

Συμπεριφορά και ψυχοσωματικά – Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε ή δεν θέλουμε να βγούμε από το σπίτι μας, δεν έχουμε όρεξη να φάμε, κλαίμε πιο εύκολα, κάνουμε τις πιο ρομαντικές χειρονομίες, βιώνουμε συμπτώματα εθισμού τα οποία είναι ίδια σαν παίρνουμε κάποιου είδους ναρκωτικό και έχουμε κλινικά συμπτώματα στέρησης αν χωρίσουμε. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν τι συμβαίνει στον εγκέφαλο μας όταν του στερούμε κάτι που του δίναμε καθημερινά και το απολάμβανε. Η ντοπαμίνη και η αδρεναλίνη , οι γνωστοί νευροδιαβιβαστές και ορμόνες μας δημιουργούν ταχυπαλμία και επηρεάζουν όλο μας το σώμα. To σεξ παίρνει άλλη διάσταση και όντως πιστεύουμε πως νιώθουμε πρωτόγνωρα συναισθήματα δοκιμάζοντας τα πραγματικά μας όρια.

Όποιος έχει δει την ταινία ‘Meet Joe Black’ θυμάται πως ακόμα και ο ίδιος ο θάνατος δεν μπορούσε να αποχωριστεί την ζωή μόλις βίωσε τον έρωτα από πρώτο χέρι.

Με λίγα λόγια όταν ερωτευόμαστε το μυαλό μας, το σώμα μας και τα συναισθήματα μας επηρεάζονται σε βαθμό που μπορεί να επηρεάσει την λειτουργικότητα μας και την υγεία μας.

Το πιο βασικό σύμπτωμα σε σχιζοφρενείς ή άλλου τύπου ψυχωσικούς είναι η απουσία της επαφής με την πραγματικότητα και οι παραληρηματικές σκέψεις. Κάνω λάθος ή συμβαίνει και στους ερωτευμένους; Μπορεί να διαλύονται όλα, να χάσαμε τη δουλειά μας, να μην έχουμε να πληρώσουμε το δάνειο του σπιτιού μας να έρχεται τσουνάμι…όμως τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι αυτό που ζούμε τώρα με αυτόν τον άνθρωπο. Είτε θετικό, είτε αρνητικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτοκτονίας για ερωτικούς λόγους. Αυτό δείχνει την απελπισία και το πόσο ένας άνθρωπος ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, ηλικίας μπορεί να τρελαθεί. Οι πράξεις μας δεν σχετίζονται καθόλου με την λογική και φυσικά δεν μας ενδιαφέρουν οι επιπτώσεις.

«Αν σε χάσω θα τρελαθώ»
«Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς εσένα»

Σας θυμίζουν κάτι;

Κάποιες ψυχικές διαταραχές δεν έχουν θεραπεία δυστυχώς, όμως ο έρωτας έχει.

Είναι πολύ αργά;
Ακόμα και αν είναι αμοιβαίο το συναίσθημα σπάνια εκφράζονται δυο άνθρωποι στον ίδιο βαθμό. Αυτό δημιουργεί παρεξηγήσεις. Πλάθουμε σενάρια και υποθέτουμε τι σκέφτεται ο άλλος. Μεγάλο λάθος. Το 99% των σεναρίων θα παραμείνουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Πρέπει συνέχεια να ελέγχουμε πόσες αποδείξεις ή ενδείξεις έχουμε για αυτό που σκεφτόμαστε. Διαφορετικά θα υποφέρουμε χωρίς λόγο και το πιθανότερο θα καταστρέψουμε κάτι που θα μπορούσε να έχει μέλλον. Πολλοί άνθρωποι αυτό- σαμποτάρονται και αυτό έχει σχέση με τις πυρηνικές τους πεποιθήσεις και την αυτοεκτίμηση τους. Ένας ψυχολόγος μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος σε αυτό το κομμάτι της αυτογνωσίας και προετοιμασίας της αρχικής επιλογής και διαχείρισης του συντρόφου μας. Μα ο έρωτας είναι τυφλός θα μου πείτε και δεν προλαβαίνουμε να αντιδράσουμε. Η απάντηση μου σε αυτό είναι η εξής..

Όταν αγαπήσεις πραγματικά τον εαυτό σου, θα συνειδητοποιήσεις πως ο έρωτας για άλλους ανθρώπους περιλαμβάνει τον έρωτα για τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν λοιπόν, είμαστε ερωτευμένοι με τον σωστό άνθρωπο και το αξίζει τότε θα το ζήσουμε στο μέγιστο βαθμό. Όταν υποψιαστούμε πως κάτι δεν πάει καλά τότε θα προσαρμοστούμε αναλόγως ώστε να προστατέψουμε αυτό που αγαπάμε περισσότερο. Τον εαυτό μας!

Ένας χωρισμός μπορεί να είναι τραυματικός, με κλινικά συμπτώματα ψυχικού τραύματος. Όταν όμως είμαστε έτοιμοι, θα ξαναγαπήσουμε και θα ερωτευτούμε ακόμα πιο δυνατά. Τα υπόλοιπα θα είναι μέρος της ζωής μας που μας έφεραν εδώ πιο έτοιμους να ζήσουμε τώρα κάτι νέο…
Δράμα + Χρόνος = Κωμωδία

Ας αναπολήσουμε τις αναμνήσεις και τα ‘λάθη’ μας με χαμόγελο και χιούμορ.
Ο έρωτας έρχεται (και ξανά έρχεται) πάντα όταν δεν το περιμένεις… so be prepared!

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία