Ποιά Θεωρείται Τελικά Πραγματική Αυτοεκτίμηση

Ποιά θεωρείται τελικά Πραγματική Αυτοεκτίμηση;

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως το να έχουμε μια υγιή αίσθηση υψηλής αυτοεκτίμησης μπορεί να μας βοηθήσει να ανθίσουμε σε πολλούς τομείς της ζωής μας. Η καλλιέργεια της υψηλής αυτοεκτίμησης είναι μια διαδικασία μοναδική για τον καθένα μας και αφορά τις συσσωρευμένες εμπειρίες μας και την οπτική με την οποία επιλέγουμε να βλέπουμε τον κόσμο. Από μια εξωτερική ματιά, η αυτοεκτίμηση φαίνεται να είναι μια δομή που μας παρέχει απεριόριστες δυνατότητες για θετικά οφέλη. Πρέπει ωστόσο να αναγνωριστεί πως μια μη ισορροπημένη βάση αυτοεκτίμησης μπορεί να μας αφήσει με μια αίσθηση αστάθειας καθώς προχωράμε στη ζωή. Το κλειδί είναι η ενθάρρυνση για την ανάπτυξη της πραγματικής Αυτοεκτίμησης.

Τρεις Οπτικές για την Αυτοεκτίμηση

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τη σημασία και το σκοπό της αυτοεκτίμησης. Ο τρόπος που αντιλαμβάνεσαι την αυτοεκτίμηση επηρεάζεται από τον τρόπο που διδάχτηκες να σκέφτεσαι για αυτή, όπως επίσης και τις προσωπικές σου εμπειρίες από την καλλιέργεια της μέσα σου. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις βασικές πτυχές που μπορούμε να να ερμηνεύουμε την αυτοεκτίμηση.

Η επιτυχία ως μέτρο αυτοεκτίμησης.

Αυτή η ερμηνεία της αυτοεκτίμησης είναι αδιαμφισβήτητα η πιο δημοφιλής. Όταν σκεφτόμαστε την αύξηση της αυτοεκτίμησης, συχνά αναλογιζόμαστε τι μπορούμε να κάνουμε ή να κατορθώσουμε ώστε να αισθανθούμε καλύτερα για τον εαυτό μας. Η ανάγκη να επιτύχουμε και να ξεπεράσουμε τις προσδοκίες μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και κρίση πανικού. Τα εξωτερικά επιτεύγματα γίνονται αντικείμενα συλλογής τα οποία χρησιμοποιούμε για τη διαχείριση του άγχους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή αύξηση της αυτοεκτίμησης μας. Η άλλη πλευρά του νομίσματος παίζει κι αυτή ένα ρόλο. Όταν βρισκόμαστε στη θέση να αντιμετωπίζουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως ‘αποτυχία μετά από αποτυχία’, μπορεί να πέσουμε στην παγίδα να πιστεύουμε ότι αυτό κατά κάποιο τρόπο μας καθορίζει. Όπως ακριβώς αυτά που εκλαμβάνουμε ως εξωτερικά επιτεύγματα μπορούν να απογειώσουν τα επίπεδα της αυτοεκτίμησης, έτσι και αυτά που εκλαμβάνουμε ως αποτυχίες μπορούν να την πλήξουν.

Να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου ως μέτρο αυτοεκτίμησης.

Να έχεις μια υγιή σχέση με τον Εαυτό σου είναι απαραίτητο προκειμένου να βιώνεις μια ζωή βασισμένη στην ευημερία. Ωστόσο, προβλήματα μπορούν να προκύψουν όταν υποστηρίζουμε πως απλώς το να νιώθουμε καλά για τον εαυτό μας ή να πιστεύουμε πως ‘αξίζουμε’ είναι αρκετό για να δημιουργήσουμε ένα ειλικρινές αίσθημα αυτοεκτίμησης. Σκεφτείτε τα ‘κακομαθημένα’ παιδιά. Ενώ μπορεί να είναι φορτωμένα με υπερβολικό το αίσθημα της αξίας στη μορφή ιδεών που άλλοι τους έχουν εμφυσήσει, η αυτοπεποίθηση τους δεν είναι κάτι που έχουν απαραίτητα εσωτερικεύσει και ενσωματώσει στον πυρήνα τους.

Αλληλεπίδραση μεταξύ αξίας και ικανότητας στην αυτοεκτίμηση.

Αυτή η θέση πάνω στην αυτοεκτίμηση εστιάζει στο συνδυασμό των εμπειριών της ικανότητας και της αξίας μας προκειμένου να χτίσουμε μια αίσθηση του Εαυτού βασισμένη σε διαφορετικές πτυχές του ταξιδιού ενός ανθρώπου. Η ιδέα πίσω από αυτή την οπτική ορίζεται ως ο συνδυασμός της αυτοπεποίθησης ενός ατόμου και της ικανότητάς του στο χειρισμό των εξωτερικών παραγόντων που βοηθά στην προσωπική ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.

Κάθε μία από αυτές τις οπτικές βγάζει νόημα μεμονωμένα, αλλά ποια πιστεύετε πως οδηγεί την ανάπτυξη της Αυθεντικής Αυτοεκτίμησης;

Πώς να καλλιεργήσουμε Αυθεντική Αυτοεκτίμηση

Αν μάντεψες την τρίτη οπτική της αυτοεκτίμησης, κοιτάς προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αλληλεπίδραση μεταξύ της ικανότητας και της αξίας είναι το βασικό συστατικό για την εξασφάλιση μιας ισορροπημένης αυτοεκτίμησης μέσα σου. Η αυτοεκτίμηση διεισδύει σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, συμπεριλαμβανομένης της καριέρας, του σεξ, ακόμα και της διαχείρισης του άγχους εξαιτίας του ρόλου της και επηρεάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα καθημερινά γεγονότα.

Μπορεί να εκπλαγείς από ένα θεμελιώδες κομμάτι της ανάπτυξης της αυθεντικής αυτοεκτίμησης. Όταν σκεφτόμαστε αυτή τη δομή, εστιάζουμε στον εαυτό μας. Η αυτοεκτίμηση είναι κάτι που μιλάει για το πως αισθανόμαστε για τον εαυτό μας, σωστα; Συνεπώς, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να σκεφτούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας όσο πιο συχνά γίνεται. Ή μήπως όχι; Ένα από τα απαραίτητα συστατικά της αυθεντικής αυτοεκτίμησης είναι να κάνουμε αυτό που θεωρούμε (με βάση τα εκάστοτε πολιτισμικά και κοινωνικά στανταρντ) σωστό ή δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως η αυτοεκτίμησή μας βασίζεται εξίσου στο πως αλληλεπιδρούμε με τον υπόλοιπο κόσμο όσο και στο σύνολο των προσωπικών επιτευγμάτων μας κατορθώματά μας.

Ποιά είναι η σημασία αυτού;

Μας υπενθυμίζει πως η αυθεντική αυτοεκτίμηση προκύπτει όταν είμαστε προσγειωμένοι, έχουμε αυτογνωσία και σκοπό στον τρόπο που ζούμε.

Το να είμαστε ικανοί και να αξίζουμε σε σχέση με εξωτερικά κριτήρια φτάνει μέχρι ένα σημείο. Αυτό που μεταφράζεται σε αληθινή αυτοεκτίμηση είναι η αίσθηση της ικανότητας και της αξίας που καλλιεργείται όταν ζούμε αυθεντικά και προσφέρουμε με ειλικρίνεια. Αυτού του είδους η αυτοεκτίμηση δεν μπορεί να κλονιστεί από αποκαλούμενες ‘αποτυχίες’ επειδή δεν είναι χτισμένη σε εξωγενείς προϋποθέσεις.

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει εκτενής συζήτηση σχετικά με την ορθότητα της αυτοεκτίμησης όπως έχει δοθεί στο κοινό για δεκαετίες. Συζητήσεις και ερωτήσεις έχουν προκύψει επειδή υπάρχει μια ατυχής τάση να διδάσκουν στους ανθρώπους να καλλιεργούν μια αναυθεντική αυτοεκτίμηση. Χαμηλή και αμυντική αυτοεκτίμηση αφήνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται εύθραυστοι, ασταθείς, ανασφαλείς, δυστυχισμένοι και ανίκανοι να διαχειριστούν διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτή δεν είναι η αυτοεκτίμηση που θέλουμε να μεταδώσουμε στον κόσμο.

Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση της ανάπτυξης ώστε να διαμορφώσουμε έναν κόσμο πιο στοργικό, έμπιστο και συμπονετικό, χρειάζεται διαδεδομένη εκπαίδευση για την ουσία της αυθεντικής αυτοεκτίμησης. Η αλλαγή ξεκινάει με εσένα. Παρατήρησε την αυτοεκτίμησή σου και αναρωτήσου αν μπορείς πραγματικά να την αποκαλείς αυθεντική.

Καλλιεργώντας Αυθεντική Αυτοεκτίμηση

Η πρώτη ερώτηση που οφείλεις να ρωτήσεις τον εαυτό σου όταν εξετάζεις την αυθεντικότητα της αυτοεκτίμησής σου είναι εάν αισθάνεσαι σπλαχνικά αναστατωμένος από αυτό που αντιλαμβάνεσαι ως ‘αποτυχίες’. Θυμήσου πως η αυθεντική αυτοεκτίμηση έχει τις ρίζες της στην εσωτερική ικανότητα και αξία.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να σε βοηθήσουν να καλλιεργήσεις αυθεντική αυτοεκτίμηση

  • Σκέψου να δουλέψεις με κάποιον Life Coach, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας, Μέντορ για να εντοπίσεις στοιχεία χαμηλής ή αμυντικής αυτοεκτίμησης.
  • Πέρασε χρόνο εξερευνώντας και δουλεύοντας ενεργά στις προσωπικές σου δυνάμεις. Η συμβουλευτική είναι ένας παραγωγικός τρόπος για να επεκτείνεις τις δυνατότητες του χαρακτήρα σου.
  • Να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τα προσωπικά σου κατορθώματα που έχουν αξία για σένα. Είτε συλλέγεις ευχαριστήριες κάρτες είτε κρεμάς πτυχία, η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης για τα πράγματα που έχεις καταφέρει θα σε κρατήσει συνδεδεμένο με την εσωτερική σου ικανότητα και αξία.
  • Αποδέξου και αγκάλιασε τους περιορισμούς σου. Αφού έχεις αποδεχτεί τον εαυτό σου ολοκληρωτικά, η δουλειά που θα κάνεις για να βελτιώσεις τον εαυτό σου θα μεγιστοποιηθεί και θα ανθίσεις.

Στο τέλος της ημέρας, η αυθεντική αυτοεκτίμηση χτίζεται πάνω στην συνειδητοποίηση πως η δύναμη βρίσκεται μέσα μας. Αντί να εξαρτάσαι στην εξωτερική ικανοποίηση προκειμένου να αισθανθείς πως αξίζεις, χρειάζεται να επικεντρωθείς στην εσωτερική σου ικανότητα και να επιτρέψεις στον πραγματικό σου εαυτό να φωτίσει το μονοπάτι σου.

Συμπέρασμα

Η αυτοεκτίμηση έχει τη δυνατότητα να είναι ένα όπλο στη φαρέτρα σου ή ένα αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής σου αντίληψης και στάσης απέναντι στον κόσμο. Η επιλογή να καλλιεργήσεις αυθεντική αυτοεκτίμηση θα δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες για αυθεντική χαρά, ευγνωμοσύνη και αγάπη για τη ζωή σου.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία