Πώς να Επιβιώσεις Eν Mέσω Επαγγελματικής Αβεβαιότητας

Η σύγχρονη εποχή παρουσιάζει μια επαγγελματική εικόνα, και ό,τι αυτό συνεπάγεται, η οποία είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που σχηματίσαμε μεγαλώνοντας. Ύστερα από την κρίση, η οποία επηρέασε πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, το πρόσωπο της εργασίας άλλαξε συλλήβδην. Αντί να βρίσκεσαι σε ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό πεδίο και να ακολουθείς ένα ξεκάθαρα προδιαγεγραμμένο μονοπάτι, ο στόχος τώρα είναι να ελίσσεσαι ανάμεσα σε δύσκολες και απρόβλεπτες συνθήκες. Η επαγγελματική ανασφάλεια διεισδύει σε κάθε τομέα της ζωής μας και μπορεί συχνά να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα στρες. Είναι σημαντικό να αναπτύξεις μία επαγγελματική προσέγγιση για τη διαχείριση της επαγγελματικής αβεβαιότητας έτσι ώστε να μπορέσεις να διατηρήσεις την ευημερία σου.

Ο Αρχικός Αντίκτυπος της Επαγγελματικής Αστάθειας

Είτε είχες μια σταθερή καριέρα και την έχασες, είτε μπήκες στον εργασιακό στίβο τη στιγμή της αβεβαιότητας, η αρχική αίσθηση του να προσπαθείς να παρέχεις και να επιβιώσεις πάνω σε ετοιμόρροπα θεμέλια είναι κάτι το απολύτως τρομακτικό. Αφού ξεπεραστεί το σοκ του ότι είσαι αναγκασμένος να κινηθείς σε αχαρτογράφητα νερά, είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να βιώνουν μία κατάσταση παρόμοια με αυτή του θρήνου. Η εμφάνιση του θυμού αντικαθιστά το σοκ και εν τέλει ένα συναίσθημα απελπισίας εδραιώνεται.

Το βάθος της συναισθηματικής αντίδρασης που συνδέεται με την επαγγελματική αστάθεια μπορεί να είναι εντυπωσιακό. Ενώ φαίνεται σαν λογική αντίδραση το να υιοθετήσεις άμεσα μία ενεργή προσέγγιση πού να εστιάζει στη λύση προκειμένου να αντιμετωπίσεις την πρόκληση που παρουσιάζεται μπροστά σου, τα συναισθήματα συχνά εμφανίζονται με ένα τρόπο που δεν μπορούν να αγνοηθούν. Σε κάποιους αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση καθώς δυσκολεύονται να παρακάμψουν τα συναισθήματά τους και να βρουν πρακτικές λύσεις.

Αυτή η φάση της άρνησης και του θυμού κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής αβεβαιότητας είναι ταυτόσημη με τη διαδικασία του θρήνου, και μπορεί να πάρει σε κάποιον μήνες να την αφομοιώσει και να τη μεταμορφώσει σε ανθεκτικότητα και κίνητρο για να προχωρήσει μπροστά. Όταν μπορέσεις να αποδεχτείς την πραγματικότητα της απαιτητικής επαγγελματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι, θα μπορέσεις να δουλέψεις ώστε να αναπτύξεις ένα συγκεκριμένο τύπο πειθαρχίας που θα εστιάζει στο να ξεπεράσεις όποια εμπόδια εμφανίζονται.

Κάνοντας Επανεκκίνηση στη Νοοτροπία Σου

Η πειθαρχία σε οποιαδήποτε μορφή ξεκινάει με την ικανότητα να επιλέγεις τον τρόπο σκέψης σου. Όταν αντιμετωπίζεις την επαγγελματική αβεβαιότητα είναι δελεαστικό και εύκολο να διαλέξεις μία αντίληψη ή στάση που βασίζεται στο φόβο. Το να εξασκήσεις την ενσυνειδητότητα μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις ένα τρόπο σκέψης πιο θετικό αλλά ταυτόχρονα προσγειωμένο.

Όταν σκεφτόμαστε πώς να επιτύχουμε επαγγελματική σταθερότητα, συνήθως έχουμε μία πάγια αντίληψη κατά νου, ένα είδος προορισμού. Ενώ αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να ήταν λογικός στο παρελθόν όταν οι επαγγελματικές επιλογές ήταν πιο σταθερές και ομοιόμορφες, οι σύγχρονοι καιροί απαιτούν δημιουργική σκέψη. Αντί να εξισώνουμε την επαγγελματική σταθερότητα με ένα συγκεκριμένο στόχο ή προορισμό μπορούμε να ανακατασκευάσουμε τις σκέψεις μας ώστε να υιοθετήσουμε την ιδέα ότι το επαγγελματικό ταξίδι μπορεί να μας παρέχει μία αίσθηση σταθερότητας.

Αυτή η αλλαγή επικεντρώνεται στο να διαχωρίσεις την επαγγελματική σταθερότητα από ένα συγκεκριμένο μονοπάτι ή θέση και να το συνδέσεις με τα εγγενή σου προσόντα. Ο σύγχρονος επαγγελματικός κόσμος αξιολογεί τη δυναμική ενός ατόμου με βάση τις δεξιότητές του. Αυτά είναι υπέροχα νέα επειδή σημαίνει ότι μπορείς να διαλέξεις να βελτιώσεις τις υπάρχουσες δεξιότητές σου και να αποκτήσεις νέες δυνατότητες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Αν διαθέτεις μία ποικιλία ισχυρών ικανοτήτων, θα ανακαλύψεις ότι μπορείς να προσαρμοστείς.

Ψάξε Πιο Βαθιά και Χαρτογράφησε τις Ικανότητές Σου

Εάν αισθάνεσαι ασφηκτικά στην προοπτική να υιοθετήσεις ένα εξ ολοκλήρου νέο τρόπο σκέψης και σύστημα πεποιθήσεων σχετικά με το επαγγελματικό σου μονοπάτι, κάνε στον εαυτό σου τη χάρη και ξεκινά με ένα μικρό βήμα. Χαρτογράφησε τις ικανότητές σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να καταγράψεις τις ικανότητές σου και διάφορες μορφές καθοδήγησης διαθέσιμες για να το κάνεις.

Ο σκοπός της χαρτογράφησης των ικανοτήτων σου είναι στην πραγματικότητα για να αναλύσεις λεπτομερώς και να δεις τι διαθέτεις. Αφού σχηματίσεις μια ολοκληρωμένη αντίληψη ή γραπτή αναπαράσταση των δεξιοτήτων που κατέχεις θα μπορέσεις να κατεβάσεις ιδέες για τις επαγγελματικές σου δυνατότητες.

Κάθε δεξιότητα θα σου προσφέρει πληροφορίες σχετικά με το τι μπορείς να κάνεις τη δεδομένη στιγμή σε διάφορους τομείς καθώς επίσης και τη δυναμική σου για ανάπτυξη. Καθώς αναλύεις και συνδέεις τις ικανότητές σου είναι πολύ πιθανό να σκεφτείς καινοτόμες ιδέες για επαγγελματικά μονοπάτια που θα μπορούσες να ακολουθήσεις.

Ο σύγχρονος και αναπτυγμένος κόσμος παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες και γνώση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις προκειμένου να βελτιώσεις τις υπάρχουσες ικανότητές σου ή να χτίσεις καινούργιες από το μηδέν. Το κόλπο είναι να αλλάξεις τη νοοτροπία σου και να την κάνεις ανοιχτή σε όλες τις δυνατότητες για δουλειά, επαγγέλματα, καριέρα ή όποιο άλλο όνομα δώσεις σε αυτόν τον τομέα της ζωής σου.

Αναθεώρησε και Αγκάλιασε τα Σύγχρονα Επαγγελματικά Μονοπάτια

Το κλειδί για την επιτυχία στο σύγχρονο επαγγελματικό κόσμο είναι η ικανότητα και η προθυμία να μεταμορφώσεις τον εαυτό σου. Η αποδοχή είναι ζωτικής σημασίας. Τα πράγματα πια δεν είναι όπως ήταν παλαιότερα όσον αφορά την εξασφάλιση μιας καριέρας. Έτσι είναι πια και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Το να δεις την αλήθεια θα σου επιτρέψει να προχωρήσεις προς την επαγγελματική αφθονία που είναι διαθέσιμη σε σένα. Αν αντιμετωπίζεις δυσκολία στο να αφομοιώσεις την ουσία της σύγχρονης επαγγελματικής πραγματικότητας. δοκίμασε να εξερευνήσεις αυτά τα σημεία :

Η εικόνα και τα προνόμια δε χρειάζεται να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα

Αυτή είναι μία αλλαγή στον τρόπο σκέψης που μπορεί να είναι δύσκολη εάν έχετε δει ανθρώπους στο κοντινό σας περιβάλλον που στόχος τους είναι να ανελιχθούν στην ιεραρχία. Αυτός ο τρόπος σκέψης που προέρχεται από τον επιχειρηματικό τομέα κάποτε κυριαρχούσε στον επαγγελματικό κόσμο όμως τώρα πια έχουμε μπει σε μια εποχή που βασίζεται περισσότερο στη δημιουργικότητα, την ευελιξία και στην προθυμία για μάθηση.

Εξέτασε το ενδεχόμενο του πειραματισμού

Με τον επαγγελματικό τομέα να λειτουργεί με μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με το παρελθόν, έχεις τη ευκαιρία να δοκιμάσεις νέα πράγματα και να βάλεις τον εαυτό σου σε θέσεις που ποτέ πριν δεν είχες σκεφτεί. Εξάσκησε κάποιες από τις αδρανείς δεξιότητες σου ή ζήτησε από το διευθυντή σου να σου αναθέσει μια εργασία που δεν κάνεις συνήθως. Το να χαλαρώσεις μπορεί να πυροδοτήσει την εσωτερική σου επινοητικότητα και δημιουργικότητα.

Θυμήσου τα ταλέντα σου

Μπορούμε να επιλέξουμε να κοιτάξουμε την επαγγελματική ανασφάλεια με διάφορους τρόπους. Μπορούμε να την εκλάβουμε ως ένα εμπόδιο ή μια τεράστια πρόκληση στη ζωή, ή μπορούμε να επιλέξουμε να τη δούμε σαν μια ευκαιρία για να γίνουμε οι συγγραφείς της προσωπικής μας επαγγελματικής ιστορίας. Εάν βρίσκεσαι σε μια σκοτεινή περίοδο επαγγελματικά και αισθάνεσαι αβεβαιότητα ως προς το ποιο μονοπάτι να πάρεις, συνδέσου με το παιδί που βρίσκεται μέσα σου και άκουσε το να σου μιλάει για το μεγάλο πάθος του. Αυτό το πάθος θα μπορούσε να σε οδηγήσει σε μια ζωή σταθερή που ταυτόχρονα θα σε γεμίζει.

Όπως όλα στη ζωή, το να διαχειρίζεσαι την επαγγελματική αστάθεια με άνεση και χάρη έχει να κάνει με την πρόθεση της στάσης σου απέναντι σε αυτό που βιώνεις. Εστίασε στην ανάπτυξη, την ευελιξία και τη δημιουργικότητα και εξέτασε το ενδεχόμενο να διαμορφώσεις ένα επαγγελματικό μονοπάτι που σου ταιριάζει. Εάν εμφανιστούν ο φόβος και το άγχος, θυμήσου ότι η καριέρα σου είναι ένα ταξίδι και όχι ο προορισμός.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία