Πρόωρη Εκσπερμάτιση: Η Άνδρική Σκοπιά

Τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση και ποια τα συμπτώματά της;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους άνδρες και αναφέρεται στην κατάσταση όπου ο άνδρας εκσπερματώνει πολύ γρήγορα και χωρίς να έχει τον έλεγχο. Με άλλα λόγια η εκσπερμάτιση εμφανίζεται πριν από τη στιγμή που επιθυμεί ο άνδρας να συμβεί και συνήθως συμβαίνει κατά το πρώτο λεπτό μέχρι και τα 5 λεπτά μετά τη διείσδυση. Εάν είστε και εσείς ένας από αυτούς που βιώνουν δυσκολία στο να ελέγξουν την εκσπερμάτισή τους, να ξέρετε πως δεν είστε μόνος σας αφού 1 στους 5 άνδρες φαίνεται να είχε βιώσει παρόμοιες δυσκολίες σε κάποια φάση της ζωής του.

Για να γίνει διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης χρειάζεται να εμφανίζονται τα ακόλουθα χαρακτηριστικά συμπτώματα, σύμφωνα με το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (American Psychiatric Association, 2013):

H εκσπερμάτιση να εμφανίζεται κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα με την ερωτική σύντροφο μέσα στο πρώτο λεπτό της κολπικής διείσδυσης και χωρίς το ίδιο το άτομο να το επιθυμεί. Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως η διάγνωση της πρόωρης εκσπερμάτισης μπορεί να εφαρμοστεί σε άτομα των οποίων οι σεξουαλικές δραστηριότητες δεν περιλαμβάνουν την κολπική διείσδυση, δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα κριτήρια αναφορικά με τη διάρκεια σε αυτές τις δραστηριότητες.

Tα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να εμφανίζονται για τουλάχιστον 6 μήνες και πρέπει να τα βιώνει το άτομο σε όλη η σχεδόν σε όλη τη σεξουαλική του δραστηριότητα (σε συγκεκριμένα ή γενικά πλαίσια).

Τα συμπτώματα να προκαλούν κλινικά σημαντική υποκειμενική δυσφορία στο άτομο.

Επιπρόσθετα, η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι ισόβιου τύπου, να εμφανίζεται δηλαδή στο άτομο από την έναρξη της σεξουαλικής του ζωής είτε επίκτητου τύπου, δηλαδή να παρουσιάζεται έπειτα από ένα διάστημα φυσιολογικής εκσπερμάτισης, για παράδειγμα με μία συγκεκριμένη ερωτική παρτενέρ.

Σε τι οφείλεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Όπως σε όλες τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες, έτσι και στην πρόωρη εκσπερμάτιση τα αίτια μπορεί να είναι είτε ψυχογενή, δηλαδή να οφείλονται σε αρνητικές εμπειρίες, καταστάσεις, σκέψεις και συναισθήματα είτε οργανικά, δηλαδή να οφείλονται σε σωματικά προβλήματα και παθήσεις. Ακόμα, μπορεί να είναι συνδυασμός παραγόντων που οδηγούν στην εμφάνιση της πρόωρης εκσπερμάτισης. Ακριβέστερα, όσον αφορά τα ψυχικά προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν το στρες, το άγχος, την κατάθλιψη καθώς και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία και συναισθηματική κατάσταση του ατόμου και έτσι, να χειροτερεύουν την κατάστασή του. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον πως οι ρίζες ενός τέτοιου θέματος μπορεί να βρίσκονται και στα παιδικά μας χρόνια, όπου για παράδειγμα ένα αγόρι προσπαθεί να εκσπερματίσει όσο πιο γρήγορα μπορεί για να μην το καταλάβει η μητέρα του, που συνήθως μπαίνει ξαφνικά στο δωμάτιο ή του χτυπάει την πόρτα του μπάνιου έντονα κάνοντας το να νιώθει άγχος και ενοχές.

Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να είναι αποτέλεσμα οργανικών παθήσεων, όπως λοιμώξεις του προστάτη, προβλήματα στη σπονδυλική στήλη ή και υπερθυρεοειδισμός. Τα οργανικά αίτια, ωστόσο, που μπορεί να συνδέονται με τη συγκεκριμένη διαταραχή χρειάζεται να διερευνηθούν περαιτέρω, καθώς δεν υπάρχει επαρκής αριθμός ερευνητικών δεδομένων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πώς νιώθει ο άνδρας με πρόωρη εκσπερμάτιση;

Ένας άνδρας που έρχεται αντιμέτωπος με την πρόωρη εκσπερμάτιση συχνά κατακλύζεται από άγχος και φόβο για μια ακόμα επικείμενη αδυναμία ελέγχου της εκσπερμάτισής του. Ταυτόχρονα, μπορεί να νιώθει ματαιωμένος, ακόμα και ντροπιασμένος απέναντι στη σύντροφό του, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η αυτοπεποίθησή του πέφτει στο μηδέν, οδηγώντας τον ακόμα και στην πλήρη αποφυγή οποιασδήποτε σεξουαλικής επαφής. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, το άγχος και η αγωνία του άνδρα να μην τελειώσει πολύ γρήγορα τον οδηγούν σε απώλεια της στύσης.

Ακόμα, κατά τη σεξουαλική επαφή προκειμένου να καθυστερήσει όσο μπορεί την εκσπερμάτιση, μπορεί κανείς να σκέφτεται ο,τιδήποτε άλλο προκειμένου να μειώσει τα επίπεδα της ηδονής και να αποσπάσει την προσοχή του, όπως ένα δυσάρεστο γεγονός. Όλη αυτή η κατάσταση οδηγεί στην απώλεια της ευχαρίστησης κατά τη σεξουαλική επαφή, αφού η προσοχή του άνδρα είναι στο φόβο της πρόωρης εκσπερμάτισης και όχι στην απόλαυση της στιγμής. Όταν, μάλιστα, συνδυάζεται και με μία επικριτική σύντροφο μπορεί να γίνει ακόμα πιο επώδυνη για τον άνδρα, αλλά και για το ζευγάρι, οδηγώντας στη γκρίνια, το θυμό, τη χρέωση, τη ρήξη.

Πώς ΔΕΝ θεραπεύεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί άντρες αυνανίζονται πριν τη σεξουαλική επαφή προκειμένου να «εξασφαλίσουν» μια μεγαλύτερη διάρκεια στη σεξουαλική τους επαφή με την ερωτική τους παρτενέρ. Ωστόσο, η συγκεκριμένη μέθοδος οδηγεί πολλές φορές σε στυτική δυσλειτουργία, σε αδυναμία δηλαδή επίτευξης και διατήρησης μιας ικανοποιητικής στύσης και έτσι, κάθε άλλο παρά βοηθάει η συγκεκριμένη διαδικασία. Μια ακόμα συνήθης μέθοδος που αντιπροτείνεται είναι η χρήση δύο προφυλακτικών ταυτόχρονα ή η τοποθέτηση αναισθητικών κρεμών και σπρέι. Όπως είναι φυσικό, όμως, αυτές οι «τεχνικές» μειώνουν αισθητά και την απόλαυση κατά τη σεξουαλική επαφή και γι’αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγονται.

Πώς θεραπεύεται η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από από ειδικές ασκήσεις και τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του ή/και με τη βοήθεια της/του συντρόφου του. Σε κάθε περίπτωση η ψυχοθεραπεία ή και η θεραπεία ζεύγους κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να επιλυθούν βαθύτερα θέματα που μπορεί να συσχετίζονται με την εμφάνιση του προβλήματος, όπως οι λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ, η ελλιπής επικοινωνία του ζευγαριού, ζητήματα άγχους και ανασφάλειας.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια δημοφιλής και αποτελεσματική προσέγγιση για της θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης, ενώ μία από τις πιο δημοφιλείς τεχνικές είναι η τεχνική της πίεσης, γνωστή ως “squeeze technique”. Ακριβέστερα, όταν ο άνδρας νιώσει ότι είναι έτοιμος να βιώσει έναν πρόωρο οργασμό, διακόπτει την επαφή. Έπειτα, ο ίδιος ή η παρτενέρ του πιέζουν το σώμα του πέους με τον αντίχειρα και δύο ακόμα δάκτυλα και παίζουν ελαφρά κάτω από το κεφάλι του πέους για 5-20 περίπου δευτερόλεπτα, μετά χαλαρώνουν την πίεση και συνεχίζουν τη σεξουαλική τους επαφή. Αυτή είναι μία άσκηση που μπορεί ο άνδρας να την δοκιμάσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του αυνανισμού.Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μάθει τον εαυτό του καλύτερα, το πότε είναι έτοιμος να εκσπερματίσει, να ελέγχει το πότε πρέπει διακόψει και να πιέσει στα σωστά σημεία το πέος του ώστε να αποφύγει την εκσπερμάτιση και μετα να συνεχίσει. Επίσης, υπάρχουν και συγκεκριμένα φάρμακα που φαίνεται να βοηθούν στο να καθυστερήσει η εκσπερμάτιση, τα οποία συνήθως χορηγούνται για τη αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τέτοιου είδους φάρμακα όμως μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερημένη εκσπερμάτιση, μία κατάσταση που επίσης μπορεί να αποτελέσει σεξουαλική δυσλειτουργία και να είναι επώδυνη και δυσάρεστη για τον άνδρα και την παρτενέρ του.

Προσπαθώντας να καταλάβω καλύτερα πως αισθάνεται κάποιος που βιώνει την σεξουαλική δυσλειτουργία αντιλήφθηκα πως αρκετές φορές τα αρνητικά συναισθήματα όπως το αγχος και η ντροπή μειώνουν την αυτοεκτίμηση και πυροδοτούν αυτόματες αρνητικές σκέψεις δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο αυτοεκπληρούμενης προφητείας.

Καταλήγοντας, να θυμάστε πως είναι σημαντικό να διατηρείται μία θετική στάση απέναντι στο σεξ και στην περίπτωση που νιώθετε άγχος, ενοχή ή ματαίωση για τη σεξουαλική σας ζωή, είναι καλό να δείτε έναν ανδρολόγο και ουρολόγο και φυσικά έναν επαγγελματία σύμβουλο ψυχικής υγείας. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε πως ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει σεξουαλικά προβλήματα και γι’αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο και βοηθητικό, εκτός από το να δείτε έναν ειδικό σεξουαλικής υγείας, να προσπαθήσετε να μιλήσετε ανοιχτά με τη σύντροφό σας πάνω σε αυτό το θέμα, χωρίς να νιώθετε ενοχή, φόβο ή ανεπάρκεια.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία