Πρόωρη Eκσπερμάτιση – Η Γυναικεία Ματιά

Η στάση της γυναίκας απέναντι στον άνδρα με πρόωρη εκσπερμάτιση

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες, έτσι και η πρόωρη εκσπερμάτιση προβληματίζει έντονα και απασχολεί τόσο τον άνδρα όσο και την ερωτική του σύντροφό. Και ενώ είναι πιο σπάνιο το να ζητήσει κάποιος τη βοήθεια ενός ειδικού για την αδυναμία της συντρόφου του να φτάσει σε οργασμό, τα αιτήματα από γυναίκες που είναι αντιμέτωπες με την πρόωρη εκσπερμάτιση του συντρόφου τους ολοένα και πληθαίνουν. Αυτό συμβαίνει γιατί όχι μόνο επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή, αλλά ταυτόχρονα η ίδια η γυναίκα μπορεί να νιώθει ματαιωμένη, θυμωμένη, αγανακτισμένη, ακόμα και ανεπιθύμητη όταν κάνει σεξ με το σύντροφό της και εκείνος δυσκολεύεται να ελέγξει την διάρκεια της σεξουαλικής τους επαφής.

Ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, βέβαια, τη σεξουαλικότητα και τη σχέση του ζευγαριού, υπάρχουν και οι αντίστοιχες αντιδράσεις. Έχω ακούσει για παράδειγμα, περιπτώσεις όπου ο άνδρας εκσπερμάτιζε συνήθως το πρώτο λεπτό μετά τη διείσδυση, είτε ήταν ενδοκολπική είτε πρωκτική, ακόμα και αν ήταν η 2η ή 3η φορά που εκσπερμάτιζε κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής και η σύντροφός του ήταν απόλυτα ικανοποιημένη. Και αυτό συνέβαινε για έναν βασικό λόγο… Ο ίδιος αφιέρωνε σημαντικό χρόνο στο να κάνει στη σύντροφό του στοματικό σεξ, ενώ υπήρχαν και άλλα προκαταρκτικά παιχνίδια στο πλούσιο μενού των ερωτικών τους συνευρέσεων. Έτσι, δεν υπήρχαν τόσο έντονα τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν συχνά οι γυναίκες σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από την άλλη, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης καταρρακώνει τόσο τον άνδρα, αλλά και το ζευγάρι, που στο τέλος κανείς από τους δύο δεν απολαμβάνει τη σεξουαλική επαφή. Σκεφτείτε, να μην μπορούν να υπάρξουν προκαταρκτικά, να μην γίνεται να αγγίξει η γυναίκα το σύντροφό της «για να μην τον ερεθίσει πολύ και τελειώσει», να μην μπορεί να ασχοληθεί ο άνδρας πολύ με την ικανοποίηση της συντρόφου του για τον ίδιο λόγο ή επειδή εκείνη πια νιώθει τέτοιο θυμό και απογοήτευση να μην τον αφήνει η ίδια να «παίξει» μαζί της.

Σκεφτείτε, επίσης, τις περιπτώσεις όπου η πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζεται με την στυτική δυσλειτουργία. Αρκετά συχνά οι άνδρες με δυσκολίες στη στύση τους παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση από το φόβο να μην χάσουν την σκληρότητα της στύσης τους κατά τη σεξουαλική επαφή, με αποτέλεσμα να κυριεύονται από άγχος και τελικά, να τελειώνουν πριν από τη στιγμή που θα ήθελαν και εντός των 5 λεπτών. Σκεφτείτε ακόμα και τις περιπτώσεις, όπου ο άνδρας τελειώνει πριν καν γίνει διείσδυση και το ενδεχόμενο της ολοκληρωμένης σεξουαλικής επαφής να φαντάζει σχεδόν αδύνατο.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, στην περίπτωση της πρόωρης εκσπερμάτισης, συχνά κλέβει την παράσταση το ίδιο το πρόβλημα, απομακρύνοντας τους δύο συντρόφους σεξουαλικά και συναισθηματικά. Ειδικά για ένα ζευγάρι που η επικοινωνία, το ενδιαφέρον και η ψυχική φροντίδα δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο, τότε το σεξουαλικό πρόβλημα θα έρθει και θα ριζώσει στη σχέση και απλά θα υπενθυμίσει στο ζευγάρι ότι κάτι πάει στραβά, συνολικά και όχι μόνο στο ερωτικό κομμάτι.

Είχα μια συζήτηση πρόσφατα και μου έλεγε η κοπέλα που ο σύντροφός της αντιμετωπίζει το θέμα της πρόωρης εκσπερμάτισης, πως η ίδια νιώθει ότι στη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής όλο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο να μην τελειώσει ο σύντροφός της αμέσως, χάνοντας έτσι την ικανοποίηση και την απόλαυση από την επαφή και μαζί με αυτό και τον οργασμό της. «Νιώθω σαν να μην υπάρχω στο σεξ…σαν να υπάρχει μόνο αυτός και το πρόβλημά του», μου έλεγε αγανακτισμένη πια, έτοιμη να φύγει οριστικά από τη σχέση με αφορμή το πρόβλημα του συντρόφου της. <<Εσύ τον βοηθάς με τη συμπεριφορά σου>>; ρώτησα…και επικράτησε η σιωπή. Μέχρι να παραδεχτεί πως η ίδια κάθε φορά που έρχονταν σε επαφή του έδειχνε πόσο δυσανασχετεί, ενώ συχνά με την στάση της τον άγχωνε ακόμα περισσότερο. Όπως μου είπε, δεν ήταν σπάνιο να του λέει κατά τη διάρκεια του σεξ «μην τελειώσεις»…πράγμα που απλά έκανε την πρόωρη εκσπερμάτιση ακόμα πιο πρόωρη ή προκαλούσε τέτοιο άγχος και απογοήτευση και στο σύντροφό της, που αδυνατούσε να διατηρήσει και τη στύση του. Έτσι, η στάση της γινόταν όλο και πιο αρνητική με τον τελευταίο καιρό να γίνεται σχεδόν τιμωρητική, εκδικητική.

«Για σένα γιατί είναι πρόβλημα το ότι τελειώνει γρήγορα ο σύντροφός σου;»…και έλαβα τη θυμωμένη απάντησή της, πως δεν πιστεύει ότι της κάνω αυτή την ερώτηση! Μέχρι να καταλήξει στο ότι δεν μπορεί να φτάσει σε οργασμό λόγω του προβλήματος του συντρόφου της. Σε αυτό το σημείο να σημειώσω πως η συγκεκριμένη κοπέλα δεν είχε τελειώσει έτσι κι αλλιώς ποτέ με κανέναν άλλο σύντροφό της, ούτε με τη διείσδυση ούτε γενικά. Ωστόσο, θεωρούσε πως έφταιγε η πρόωρη εκσπερμάτιση για τη δική της ανοργασμία.

Η πραγματικότητα όμως είναι πως μέσα από το σεξουαλικό πρόβλημα αναδύεται συχνά και η πραγματική σχέση του ζευγαριού, τα πραγματικά συναισθήματα και τα πραγματικά προβλήματα. Και στις πιο πολλές περιπτώσεις το βασικό πρόβλημα είναι η κακή επικοινωνία. Όταν για παράδειγμα, μια γυναίκα δεν εκφράζει άμεσα στο σύντροφό της με πρόωρη εκσπερμάτιση πως νιώθει με όλο αυτό και αντ αυτού προτιμά να τον κατηγορεί, να τον χρεώνει για το πρόβλημα και για όλα τα κακά της μοίρας της και να του συμπεριφέρεται υποτιμητικά, τότε είναι εμφανές πως όλη αυτή η αρνητική συμπεριφορά δεν έχει τις ρίζες της στο σεξουαλικό πρόβλημα.

Επειδή όμως το να ψάχνουμε συχνά τις ρίζες των προβλημάτων είναι σχεδόν ατέρμονο έως και άσκοπο κάποιες φορές, πάμε να δούμε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το σύντροφό σας όταν έχει πρόωρη εκσπερμάτιση.

Tips

Πώς μπορώ να βοηθήσω τον σύντροφό μου αν έχει πρόωρη εκσπερμάτιση;

Συζητήστε.
Είναι σημαντικό να μιλήσετε ανοιχτά μαζί του, να του πείτε πώς νιώθετε, χωρίς κατηγορίες, υπερβολές και δράματα και να τον ενθαρρύνετε να σας μιλήσει και εκείνος για τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Αυτό θα αυξήσει την συναισθηματική σας εγγύτητα και θα ανοίξει το δίαυλο της επικοινωνίας στη σχέση σας.

Διεκδικήστε.
Εάν σας είναι αδύνατο να απολαύσετε τη σεξουαλική επαφή, ζητήστε από το σύντροφό σας να αφιερώσει χρόνο πριν ή/και μετά την εκσπερμάτιση για να σας κάνει στοματικό σεξ, να παίξει μαζί σας, να σας κάνει μασάζ ή ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να αυξήσει τη διέγερση και την ικανοποίησή σας. Άλλωστε, είστε εκεί και οι δύο για να περάσετε καλά απολαμβάνοντας κάθε σεξουαλικό παιχνίδι και όχι μόνο τη διείσδυση!

Επισκεφτείτε έναν ειδικό σεξουαλικής και ψυχικής υγείας.
Επειδή όλα τα προβλήματα έχουν λύσεις και συχνά δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε έναν ειδικό προκειμένου να βοηθήσει στην διαχείριση της πρόωρης εκσπερμάτισης και τη σχέση σας συνολικά. Πριν όμως γίνει αυτό αναρωτηθείτε εάν σας ενδιαφέρει η σχέση σας και ο άνθρωπος που έχετε δίπλα σας, προκειμένου να καταφέρετε και οι δύο ενωμένοι να ξεπεράσετε αυτή την κατάσταση.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Πρώτα χρειάζεται να συμπληρώσεις τη φόρμα ή να μου στείλεις ένα email ώστε να προγραμματίσουμε μία δωρεάν συνάντηση μέσω Skype ή ένα τηλεφώνημα. Η συνεδρία αυτή είναι χωρίς χρέωση και ο σκοπός της είναι να διαπιστώσεις αυτοπροσώπως εάν θα ήθελες να δουλέψεις μαζί μου.

Κλείσε Συνεδρία