Προσωπική Εξέλιξη

Ποιός ορίζει τα όρια των ονείρων και των φιλοδοξιών μας;

Ποιο είναι το νόημα που έχουμε δώσει στη ζωή μας; Μήπως έχουμε ξεχάσει τι θέλουμε πραγματικά από τη ζωή μας;

Ευδαιμονία- O Αριστοτέλης, ο Έλληνας φιλόσοφος του τέταρτου αιώνα προ Χριστού, όρισε την ευδαιμονία ως μία κατάσταση ευζωίας και ευτυχίας. Ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης- οι μέντορες του Αριστοτέλη- πίστευαν κι εκείνοι πως ο υπέρτατος σκοπός που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος είναι να φτάσει στην κατάσταση της ευδαιμονίας.

Τι νόημα έχουμε δώσει στη ζωή;

Η προσωπική ανάπτυξη περιλαμβάνει το να θέσουμε στόχους οι οποίοι βρίσκονται σε αρμονία με τις πραγματικές αξίες και τις φιλοδοξίες μας. Προσωπικά, θεωρώ πως η πνευματικότητα και η συνεισφορά στην κοινωνία είναι οι δύο κορυφαίες αξίες μου. Είναι αυτό που μου δίνει χαρά κάθε μέρα και μου υπενθυμίζει ότι οποιαδήποτε και αν είναι η ρουτίνα μου ή οι προκλήσεις που αντιμετωπίζω, οφείλω να βρίσκω χρόνο για να προσθέτω νόημα στη ζωή μου. Συνεπώς η προσωπική εξέλιξη είναι μία εφ’όρου ζωής διαδικασία και η εσωτερική ανάπτυξη δεν σταματάει ποτέ, όπως επίσης η μάθηση και η απόκτηση νέων δεξιοτήτων.

Αυτό που όλοι αναζητούμε στη ζωή μας είναι ένας σκοπός. Και είναι αυτή η επιθυμία και η ορμή που καθορίζουν το μέγεθος του επιτεύγματος και τον βημάτων που απαιτούνται. Tο πρώτο βήμα είναι να καταλάβουμε τι θέλουμε. Eδώ, η αυτογνωσία και η διαύγεια είναι τα θεμελιώδη στοιχεία για να αναγνωρίσουμε που μας αξίζει να βρισκόμαστε.

Η ισορροπία είναι μεγίστης σημασίας προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους μας χωρίς να διαταράσσονται αυτά που έχουμε ήδη κατακτήσει. Τα λάθη είναι μέρος της διαδικασίας! Αυτό που θα μας καθορίσει στο τέλος θα είναι η ανθεκτικότητα μας για να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε καθώς αναπτυσσόμαστε και καθώς μεταμορφωνόμαστε. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι το παν.

Προσωπική εμπειρία

Όπως πολλοί άλλοι, στην ηλικία των 18 χρόνων έπρεπε να επιλέξω τι θα κάνω για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ο πατέρας μου είπε κατηγορηματικά πως ήρθε η ώρα να πάρω τη ζωή στα χέρια μου και να διαλέξω το μονοπάτι μου. Τέλεια! Δεν είχα ιδέα τι σημαίνει αυτό. Μου πήρε πολλά χρόνια, αμέτρητα λάθη και εμπόδια μόνο για να καταλάβω τι θέλω σε αυτήν την ζωή. Κάθε μερικά χρόνια πίστευα πως ήθελα κάτι διαφορετικό. Όταν όμως πλησίαζα σε αυτό συνειδητοποιούσα ότι σίγουρα δεν ήταν αυτό που έψαχνα. Η πραγματική αιτία αυτού ήταν ότι σύγκρινα τον εαυτό μου με όλους τους άλλους τριγύρω μου και με αυτό που έβλεπα στην τηλεόραση. Οπότε, αποφάσισα να εξερευνήσω τον εαυτό μου. Να κοιτάξω μέσα μου και όχι έξω. Πότε αισθάνομαι πραγματικά ολοκληρωμένος; Σε τι είμαι καλός; Ποιες είναι οι οι ικανότητές μου που με κάνουν μοναδικό; Πότε αισθάνομαι ενθουσιασμό; Τι θα έκανε εμένα ευτυχισμένο; Πώς προσδιορίζω τον εαυτό μου μέσα στον κόσμο; Είναι αυτό το καλύτερο που μπορώ να γίνω; Αυτή ήταν και είναι διαρκώς η πιο αποκαλυπτική διαδικασία για μένα. Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο για τον εαυτό μου. Εξελισσόμαστε και οφείλουμε να μάθουμε να μιλάμε στον εσωτερικό μας εαυτό, να προσαρμοζόμαστε και να είμαστε ευέλικτοι. Να έχουμε ανοιχτό μυαλό, να κυνηγάμε, να ονειρευόμαστε.

Μαζί

Τα ταξίδια της αυτοπραγμάτωσης απαιτούν να εξερευνήσουμε τις εσωτερικές μας δεξιότητες και να δοκιμάσουμε τους εαυτούς μας. Κάποιες δεξιότητες σχετίζονται με το δίκτυο των φίλων μας ενώ άλλες είναι περισσότερο οικονομικής φύσεως, αλλά όλες απαιτούν υπομονή και αποφασιστικότητα προκειμένου να αναδυθούν. Ωστόσο, βαθιά στο ασυνείδητο βρίσκονται σε καταστολή φόβοι που πλήττουν την αυτοεκτίμηση και απομυζούν τη δύναμή μας.

Αυτός είναι ο λόγος που αυτό το ταξίδι δεν είναι εύκολο. Η πνευματική, συναισθηματική και σωματική μας κατάσταση θα δοκιμαστούν. Η κοινωνική ζωή, οι σχέσεις, η επαγγελματική μας ζωή όλα θα έρθουν στο προσκήνιο. Το κλειδί είναι η στρατηγική. Μαζί, θα δημιουργήσουμε ένα πλάνο. Άσε με να σε φτάσω στα όριά σου. Άσε με να σου υπενθυμίσω γιατί κάνεις αυτό το ταξίδι. Ως συνταξιδιώτης, θα μοιραστώ μαζί σου τις προσωπικές μου εμπειρίες, τα διδάγματα μου, έτσι ώστε να αποφύγεις τις παγίδες. Άσε με να σε βοηθήσω να κάνεις αυτά για τα οποία πάντα προοριζόσουν.

Να ανακαλύψεις και να απελευθερώσεις τις κρυμμένες σου δυνατότητες.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00