Sex

Αισθάνεσαι πως το σεξ είναι ένα υγιές κομμάτι της ζωής σου;

Παρεμβαίνει σε κάποιες συγκεκριμένους τομείς της ζωής σου ή σου προκαλεί άγχος;

Το σεξ είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ευζωία μας και η ανάγκη μας να συνδεθούμε σωματικά είναι έμφυτη. Η νευροεπιστήμη εξηγεί τα οφέλη του σεξ μέσω των λειτουργιών του εγκεφάλου. Ορμόνες όπως η οξυτοκίνη και οι ενδορφίνες απελευθερώνονται και είναι υπεύθυνες για τη μείωση του στρες και την ανακούφιση από τον πόνο. Είναι επίσης μία βιολογική ορμή και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την ανάγκη να εμπλακούμε σεξουαλικά με πολλούς τρόπους.

Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλές ιστορίες ανθρώπων οι οποίοι:

• Αντιμετωπίζουν ντροπή ή άγχος σχετικά με σεξουαλικά ζητήματα

• Είναι μπερδεμένοι ως προς το σεξουαλικό και ρομαντικό προσανατολισμό τους

• Δυσκολεύονται να εκφράσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και τις κρύβουν από τον σύντροφό τους

• Είναι εθισμένοι στο σεξ

• Δέχονται κριτική ή απομονώνονται κοινωνικά εξαιτίας της ταυτότητάς τους

• Δυσκολεύονται να μοιραστούν τα προβλήματα τους με τους φίλους ή ακόμα και με τον θεραπευτή τους

• Αντιμετωπίζουν θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και πολλά ακομα.

Κοινός τόπος όλων είναι να καταλαβαίνουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και να είμαστε υγιείς. Προκειμένου να μας αποδεχτούν οι άλλοι πρέπει πρώτα να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι αυτό που είμαστε. Η κοινωνία δεν μπορεί να υπαγορεύσει τι είναι σωστό ή ηθικό, εκτός αν κάτι είναι παράνομο. Η παραφιλία είναι ένα σύνολο συμπεριφορών που θεωρούνται κοινωνικά μη αποδεκτές και συμπεριλαμβάνουν μη ανθρώπινα όντα, βασανιστήρια στον εαυτό ή σε κάποιον, παιδιά ή την απουσία συναίνεσης ενός ατόμου, για παράδειγμα φετιχισμός, ηδονοβλεψία, επιδειξιομανία και παιδοφιλία ( Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση, 2013). Αυτές οι συμπεριφορές χρειάζονται ειδική ψυχιατρική φροντίδα.

Πως το σεξ δημιουργεί προβλήματα στον επαγγελματικό κοινωνικό και προσωπικό τομέα;

Είμαστε εκτεθειμένοι σε τόσο μεγάλη πληροφόρηση που μπορεί να είναι παραπλανητική ή να δημιουργεί παρανοήσεις. Η βαθιά γνώση για το σεξ είναι σημαντική όχι μόνο για να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας, αλλά επίσης για να αποτρέψουμε να πληγωθεί κάποιος ή εμείς οι ίδιοι και τέλος για να είμαστε ασφαλείς. Δυστυχώς, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης, τείνουμε να επικρίνουμε αυτό που δεν καταλαβαίνουμε. Τα σχολεία και οι γονείς δεν εκπαιδεύουν τους προεφήβους και τους νέους ενηλίκους αρκετά καλά ( ή καθόλου) προκειμένου να τους προετοιμάσουν για αυτό το κομμάτι της ζωής τους. Αυτός είναι και ο λόγος που επικρατεί τόση ντροπή και πολλοί άνθρωποι διστάζουν να εκφραστούν. Είναι συναρπαστικό πως αυτή η βιολογική ορμή μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να αλλάξουν τη συμπεριφορά μας υποσυνείδητα. Είναι γεγονός, πως όταν οι άνθρωποι επαναλαμβάνουν σεξουαλικές συμπεριφορές, ορμές και φαντασιώσεις μπορεί απλώς αυτό να είναι η απάντησή τους σε μία στρεσογόνα κατάσταση ή μία κατάσταση δυσφορίας όπως η κατάθλιψη ή η ντροπή. Το σεξ συχνά χρησιμοποιείται για να δραπετεύσουμε από την πραγματικότητα.

Το σεξ συνδέεται με τόσες πολλές πλευρές της ζωής μας. Η αυτοεκτίμησή μας, η κοινωνική και επαγγελματική ζωή μας και η συναισθηματική αυτορρύθμιση επηρεάζονται. Μπορεί να απολαμβάνουμε το σεξ με κάποιον τόσο πολύ που μας κάνει εξαιρετικά ζηλιάρηδες- ή μπορεί να έχουμε μη ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις με κάποιον και να φοβόμαστε να τους το πούμε. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο να ψάξουμε μη υγιείς εναλλακτικές, να προκαλέσει ανία ή ακόμα και αναστάτωση. Οι περισσότερες παράλληλες σχέσεις δημιουργούνται επειδή φοβόμαστε να δουλέψουμε με τον σύντροφό μας σε ζητήματα όπως η επικοινωνία, η καινοτομία, ο ενθουσιασμός ή ο πειραματισμός. Το βρίσκουμε πιο εύκολο να κατηγορήσουμε το σύντροφό μας ή να προβάλλουμε τις ανασφάλειές μας και συνεπώς να αρνηθούμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Η ευημερία μας εξαρτάται από τις σχέσεις μας και οι προσωπικές και οι σεξουαλικές σχέσεις χρειάζονται αποτελεσματική επικοινωνία.

Προσωπική εμπειρία

Έχω ασχοληθεί με το σεξ με τρόπους που έχει πληγεί η προσωπική μου ζωή. Ενεργοποιούσα τους μηχανισμούς αυτοεξαπάτησης διαρκώς, βρίσκοντας τον εαυτό μου σε μία μόνιμη κατάσταση άρνησης. Όταν συνειδητοποίησα ότι παρεκκλίνω και βρίσκομαι σε τεράστια συναισθηματική σύγχυση αναζήτησα βοήθεια πριν να είναι αργά. Οι σχέσεις μου ήταν ασταθείς και πολύ συχνά μου φαινόταν αδύνατο να διαχειριστώ το θυμό και την ντροπή μου, που ήταν ταυτόχρονα η αιτία και το αποτέλεσμα της σεξουαλικής μου συμπεριφοράς. Αυτό που έμαθα από αυτή την εμπειρία μου είναι ότι οι άνθρωποι με τους οποίους περνάμε χρόνο μπορούν να μας σώσουν ή να μας καταδικάσουν. Οι φίλοι και η οικογένειά μας πρέπει να είναι ειλικρινείς και να μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας. Θεωρώ πως το σεξ αποτελεί μια μοναδική πλευρά για τον καθένα από εμάς. Η συμβατότητα είναι το κλειδί άρα δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Προστάτεψε τον εαυτό σου και κάνε ασφαλές και συναινετικό σεξ. Αλλά επίσης αντιμετώπισε τον εαυτό σου και τους άλλους με σεβασμό.

Μαζί

Μαζί θα δουλέψουμε την ειλικρίνεια και την αποδοχή. Η ανοιχτόμυαλη προσέγγισή μου και η εμπειρία μου θα είναι το όχημα για να σε καταλάβω καλύτερα. Όταν γνωρίζεις τον εαυτό σου είσαι σε θέση να κάνεις καλύτερες επιλογές και να επικοινωνείς πιο αποτελεσματικά. Θα χτίσουμε κοινωνικές δεξιότητες και θα βελτιώσουμε τη σεξουαλική σου νοημοσύνη δουλεύοντας σε γνωσιακό και συμπεριφορικό επίπεδο. Θα σε καθοδηγήσω στο να ελέγχεις τις ορμές σου και να απολαμβάνεις το σεξ χωρίς ενοχή. Μη συμβιβάζεσαι, μη σπαταλάς χρόνο, και μην κρύβεσαι. Είναι παραπάνω από εντάξει να είσαι ο εαυτός σου!

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00