Τι Κρύβουν οι Μαζικές Ενδείξεις Θαυμασμού – Οι Ηδονοβλεπτικές Τάσεις των Τηλεθεατών

Τα όνειρα των νέων ανθρώπων της χώρας συμπυκνώνονται στις μικρές οθόνες. Θα αναρωτηθεί κανείς είναι δυνατόν να χωράνε σε μικρά κουτιά οι βλέψεις των ανθρώπων του αύριο;

Η ζωή πίσω από την κλειδαρότρυπα είναι αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και παράλληλα τους ιντριγκάρει που μπορεί να βλέπει χωρίς να τον ξέρουν

Τα τηλεοπτικά προγράμματα τύπου reality shows δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε για τα ελληνικά δεδομένα και σαφώς ούτε για τα διεθνή. Παρά το γεγονός ότι τηλεοπτικά σόου ανάλογης μορφής προϋπήρχαν, η νέα μορφή που καθιερώθηκε στις αρχές του 2000 έφερε μεγάλες αλλαγές τόσο για την συμμετοχή όσο και για την παρακολούθηση τους. Πλέον, στο 2021, τα reality shows κατακλύζουν την τηλεόραση ως ένα εύπεπτο μέσο διασκέδασης για τηλεθεατές που θέλουν «να ξεχαστούν» ή που δεν δύνανται να εμπλακούν με κάτι πολυπλοκότερο. Εκτός από αυτά, σημαντικός παράγοντας της μεγάλης τηλεθέασης είναι και οι ηδονοβλεπτικές τάσεις, τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά, των ατόμων που βρίσκουν μεγαλύτερη απόλαυση στο να παρακολουθούν τις ζωές των άλλων.

Το πλεονέκτημα που προσφέρει ένα τέτοιο τηλεοπτικό σόου για τους συμμετέχοντες είναι ανάλογο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που είναι περισσότερο πιθανό να συμμετέχουν σε ένα reality show, έχουν χαρακτηριστικά προσωπικότητας που ευνοούν το ελεύθερο μοίρασμα πληροφοριών με αγνώστους, ακόμα και αν πρόκειται για πολύ ευαίσθητες πληροφορίες.

Αναγνωρισιμότητα και εύκολα χρήματα

Αμέσως μετά θίγει το θέμα της αναγνωρισιμότητας αλλά και πως αυτή έρχεται.

«Εκτός από αυτό, οι συμμετέχοντες συνήθως αρέσκονται στο να μαθαίνουν άλλοι για την ζωή τους και τροφοδοτούνται ψυχικά από την έκθεση και το δράμα που κυριαρχεί σε κάθε μορφής σόου. Είναι όμως αυτά αρκετά για να μπει κάποιος σε αυτή τη διαδικασία;

Σίγουρα, η γρήγορη αναγνωρισιμότητα και τα εύκολα χρήματα είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας. Έχει παρατηρηθεί ότι σε εποχές κρίσης αξιών (οικονομικά, ηθικά, πολιτισμικά, κ.α.), οι άνθρωποι τείνουν να ψάχνουν τον πιο σύντομο δρόμο για να επιβιώσουν. Αν και η οικονομική επιβίωση είναι ένα μεγάλο κίνητρο για πολλούς, αντίστοιχη βαρύτητα φέρει και η ψυχολογική επιβίωση. Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες δείχνουν έναν δυναμικό χαρακτήρα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, κατά βάθος είναι στατιστικά περισσότερο πιθανό να είναι αρκετά ευάλωτοι, πληγωμένοι, και να νιώθουν ότι πρέπει να αποδείξουν την αξία τους δημόσια για να λάβουν την αποδοχή που τόσο αποζητούν από συγκεκριμένα πρόσωπα. Έτσι, τα reality shows μετατρέπονται σε μια εύκολη και θελκτική λύση για την επίτευξη αυτών των συχνά ασυνείδητων προσδοκιών».

Η συνολική ευθύνη

Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό πρακτικά για την κοινωνία; Διερωτάται ο ψυχολόγος και συγγραφέας και δίνει την δική του απάντηση, «Ως ένα κοινωνικό φαινόμενο, τα reality shows δεν πρέπει να εξετάζονται απομονωμένα από άλλους κοινωνικούς παράγοντες. Σίγουρα είναι πολύ εύκολο να επιρρίπτονται οι ευθύνες σε ένα σόου, όμως είναι απαραίτητο να αναλογιστούμε πώς συμβάλει ο κάθε ένας μας με την δύναμη που έχει για την επικράτηση αυτού του φαινομένου. Επί παραδείγματι, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο η ενασχόληση των τηλεοπτικών εκπομπών με τα νεότερα από κάθε reality, και ο σχολιασμός που είναι φαινομενικά καλοπροαίρετος και με στόχο την ενημέρωση αλλά κάνει τους παίκτες βορά σε όποιον έχει έναν τρόπο σχολιασμού. Επίσης, η «θεοποίηση» των συμμετεχόντων, η εκτενής ενασχόληση με την προσωπική τους ζωή ακόμα και μετά την έξοδο από ένα παιχνίδι, καθώς και η χρησιμοποίηση των γνωστότερων συμμετεχόντων από τρίτους για οικονομικό ή άλλο προσωπικό όφελος εντείνει τις αρνητικές κοινωνικές προεκτάσεις.

Όμως, όσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν γίνεται μια εκ βαθέων συζήτηση για το φαινόμενο αυτό, και όσο οι αξίες που προβάλλονται είναι η γρήγορη αναγνωρισιμότητα και η καθιέρωση ανθρώπων ως «σημαντικοί» για την κοινωνική ζωή χωρίς να έχουν να προσφέρουν κάτι, τόσο περισσότερα άτομα θα θέλουν να συμμετέχουν σε ένα reality show ως άλλα κύμβαλα αλαλάζοντα. Αυτό συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει κυρίως γιατί οι νέοι άνθρωποι παραδειγματίζονται από τους συμμετέχοντες, χωρίς να γνωρίζουν ότι αρκετές φορές τα αποτελέσματα είναι παραποιημένα. Επίσης, η κοινωνική καθιέρωση αυτών των ατόμων χωρίς να έχουν προσπαθήσει ιδιαίτερα κάνουν ακόμα πιο ελκυστική την προοπτική συμμετοχής.

Επομένως, η ευθύνη είναι συλλογική. Πριν λοιπόν βιαστούμε να καταδικάσουμε το φαινόμενο αυτό, θα πρέπει να αναλογιστούμε ποια είναι η δική μας ατομική συμβολή, και πώς μπορούμε να συνεισφέρουμε στην αναδιοργάνωση μιας κοινωνικής δομής που θα αναδεικνύει τις πραγματικές αντί για τις επίπλαστες δεξιότητες και που θα αναγνωρίζει τη σημαντικότητα του να κινηθεί το συλλογικό ασυνείδητο πέρα από την άκριτη αποθέωση των εύπεπτων αυτών προγραμμάτων».

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο newsbomb.gr

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία