Σχέσεις

Θέλεις να νιώθεις ευτυχισμένος;

Και βέβαια θέλεις! Ίσως κάτι όμως σε εμποδίζει. Η ζωή μας προκαλεί με διάφορους τρόπους καθημερινά.

Αδιαμφισβήτητα η ποιότητα των σχέσεων μας καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας. Το είδος του δεσίματος που υιοθετούμε συνδέεται με την αρχική σχέση που αναπτύξαμε με αυτούς που μας μεγάλωσαν. Κάποιοι από μας έχουμε ένα είδος σύνδεσης που βασίζεται στο φόβο ή την απόσταση εξαιτίας αυτού του πρώτου δεσμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποφεύγουμε σκόπιμα ή να φοβόμαστε να έρθουμε συναισθηματικά κοντά με άλλους ανθρώπους. Αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί κάποιοι άνθρωποι παραμένουν σε κακοποιητικές ή μη υγιείς σχέσεις- γιατί επιτρέπουμε σε τοξικά άτομα να μας χρησιμοποιούν ή στους συναδέλφους στη δουλειά να μας χειρίζονται για προσωπικό τους όφελος; Γιατί προσποιούμαστε; Γιατί φοβόμαστε να είμαστε μόνοι μας; Γιατί επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά; Γιατί έχουμε παραιτηθεί εξ ολοκλήρου από τις σχέσεις;

Τα άτομα με τα οποία περνάμε χρόνο μαζί τους είναι ζωτικής σημασίας. Ανεξαρτήτως από το πόσο ισχυρή είναι η προσωπικότητά μας, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουμε να επηρεαστούμε από τα πιστεύω και τις συμπεριφορές των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μας. Τώρα, στην περίπτωση ενός ατόμου που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ευαλωτότητα και η αναποφασιστικότητα του θα μπορούσε να συμβάλει έτσι ώστε το άτομο να ζει μία ζωή που έχουν αποφασίσει οι άλλοι ή που αποδέχεται τη μοναξιά. Προκειμένου να πάρουμε μια συνειδητή απόφαση για οτιδήποτε στη ζωή μας, χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι όσον αφορά αυτά που πραγματικά επιθυμούμε. Πρέπει επίσης να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τι θέλουν οι άλλοι άνθρωποι και ποια είναι τα κίνητρά τους. Η αυτογνωσία, η ενσυναίσθηση, η συναισθηματική ρύθμιση και οι κοινωνικές μας δεξιότητες είναι τα κλειδιά για τη διαπροσωπική και προσωπική μας ευημερία. Η κοινωνική και συναισθηματική νοημοσύνη μπορούν να μας βοηθήσουν να κατακτήσουμε την επιτυχία και την ευτυχία.

Το συναίσθημα (e-motion) είναι κάτι που συνεχώς αλλάζει και κάθε αλληλεπίδραση που έχουμε παίζει κάποιο ρόλο. Οι άνθρωποι που έχουν δουλέψει πολύ με τον εαυτό τους σε πνευματικό επίπεδο, μπορούν να αυτορυθμίζουν την συναισθηματική κατάσταση. Για παράδειγμα, αν κάποιος σχολιάσει ‘‘Έχεις πάρει μερικά κιλά’’ ή ‘‘Δεν κοιμήθηκες καλά χθες το βράδυ, φαίνεσαι πολύ κουρασμένος’’ τότε αυτό μας επηρεάζει και μας κάνει να αισθανόμαστε θλίψη ή θυμό. Ανεξάρτητα από το αν αυτό που ακούσαμε είναι αλήθεια ή όχι η συναισθηματική μας κατάσταση θα αλλάξει. Αντίστοιχα το ίδιο θα συμβεί αν κάποιος μας πει ότι είμαστε πολύ όμορφοι σήμερα. Φαντάσου πόσο μας επηρεάζουν οι άνθρωποι που περνάμε πολύ χρόνο μαζί τους. Μπορούμε επίσης να επηρεαστούμε και από τη μη λεκτική επικοινωνία. Ο τρόπος που κάποιος μας κοιτάζει ή ο τρόπος που μας αγγίζει ή δε μας αγγίζει. Ένας άνθρωπος που έχει εξερευνήσει τον εαυτό του, είναι πολύ δύσκολο να επηρεαστεί από οποιοδήποτε σχόλιο ή χειρονομία. Το άτομο αυτό γνωρίζει ακριβώς ποιος ή ποια είναι, γνωρίζει ακριβώς πώς αισθάνεται και γνωρίζει ακριβώς τα στοιχεία κάθε αλληλεπίδρασης. Όχι μόνο αντιλαμβάνεται πώς να επικοινωνήσει με τους άλλους αλλά επιλέγει το χρονικό πλαίσιο, τα όρια και το βάθος της κάθε σχέσης. Το να χτίζουμε ή να τερματίζουμε σχέσεις όταν έρχεται η στιγμή, χρειάζεται την κατάλληλη γνώση και τις ικανότητες.

Προσωπική εμπειρία

Όταν ήμουν στο σχολείο υπήρξα θύμα bullying. Οι γονείς μου δεν είχαν ιδέα, επειδή ποτέ δεν ήθελα να τους κάνω να ανησυχήσουν. Όσο μεγάλωνα κατάλαβα περισσότερα για το πως οι άνθρωποι μπορούν να γίνουν συνένοχοι ή υποκινητές του bullying. Το bullying μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο εργασίας, στην παιδική χαρά, στις προσωπικές σχέσεις, και σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως αυτοί που ασκούν bullying είναι επίσης θύματα επειδή η λεκτική και σωματική βία προέρχεται από κάπου, συνήθως από το σπίτι-ίσως από κάποιον κακοποιητικό γονιό. Τώρα, όσον αφορά τους ανθρώπους στον περίγυρό αυτού που ασκεί bullying, οι οποίοι μπορεί να παραμένουν σιωπηλοί, είναι εξίσου υπεύθυνοι. Αυτό λοιπόν που άρχισα να συνειδητοποιώ όσο μεγάλωνα, ήταν πως όποτε έβλεπα κάποιο περιστατικό αδικίας, κακοποίησης ή bullying θα έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να υπερασπιστώ, να βοηθήσω, να στηρίξω, να προστατεύσω και να ενημερώσω. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μίας συμπεριφοράς που έμαθα από έναν κοντινό μου φίλο. Την έμαθα περνώντας χρόνο με έναν καλό άνθρωπο με αρχές και αξίες. Δε θα κουραστώ ποτέ να λέω ‘‘Να επιλέγεις με σοφία κάθε άτομο με το οποίο περνάς χρόνο’’. Δεν μπορούμε να επιλέξουμε αυτούς που θα μας μεγαλώσουν, μπορούμε όμως να επιλέξουμε όλους τους άλλους ανθρώπους που αποφασίζουμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί τους, να δημιουργήσουμε μία προσωπική σχέση, να συνδεθούμε μαζί τους, να πάμε σε ένα club ή απλώς να μιλήσουμε για ένα λεπτό μαζί τους στο δρόμο.

Μαζί

Η ανθρώπινη σύνδεση είναι σημάντική για όλους μας και οι περισσότεροι από εμάς χρειαζόμαστε να νιώθουμε ότι μας ακούν, μας βλέπουν και μας εκτιμούν. Υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι που μας βοηθάει να είμαστε μέλος μίας υγιούς σχέσης και αυτό είναι να είμαστε αυθεντικοί, να είμαστε αληθινοί, να είμαστε ο εαυτός μας.

Να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τα ένστικτά σου. Μαζί θα καταλάβουμε τι σημαίνει να είσαι ειλικρινής, να λειτουργείς σε σχέσεις εκτίμησης και να επικοινωνείς αποτελεσματικά. Εσύ θα αποφασίσεις ποιος θέλεις να είναι κομμάτι της ζωής σου.

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00