Ανακάλυψα ότι ο σύντροφός μου παρακολουθεί κρυφά πορνό. Πώς να το διαχειριστώ;

Ας μην κρυβόμαστε. Μερικές από εμάς είμαστε λίγο πιο καχύποπτες με το σύντροφό μας και συχνά πυκνά ίσως κάνουμε κάποιες αδιάκριτες «επισκέψεις» στο κινητό τηλέφωνο ή στο ιστορικό του υπολογιστή του. Κάπου εκεί ανάμεσα στα νέα για τη οικονομία, τα αθλητικά νέα και την επικαιρότητα ίσως έχει τύχει να πέσει το μάτι μας σε κάποιες όχι και τόσο «σεμνές» φωτογραφίες ή και σε κάποιες επισκέψεις σε σελίδες αυστηρά για ενήλικες.

Δεν μιλάμε φυσικά για εκέινη την κατηγορία γυναικών που έχουν συμβιβαστεί με το γεγονός αυτό, ή μπορεί ακόμα και να το έχουν εντάξει στην ερωτικη τους ζωή με το σύντροφό τους. Μιλάμε για όλες εκείνες που δεν μπορούν να με τίποτα να δεχτούν, ότι ο σύντροφός τους ικανοποιείται με «άλλες γυναίκες» και χρησιμοποιούμε αυτή την έκφραση γιατί πολύ απλά κάπως έτσι το περιγράφουν. 

Αρχικά, αν δεν θέλουμε να ανοίξει η γη να μας καταπιεί, σίγουρα έχουμε βιώσει αυτό το σφίξιμο στο στομάχι, το αίσθημα απογοήτευσης και τελικά πολλές φορές έναν έντονο εκνευρισμό που μπορεί να οδηγήσει σε ομηρικούς καβγάδες ή ακόμα και σε ένα χωρισμό.

Υπάρχει οδηγός επιβίωσης;

Ο γνωστός Ψυχοθεραπευτής-Σεξολόγος Dr. Γιώργος Λάγιος αποκλειστικά στο govastileto.gr μας λύνει τις πιο βασικές μας ερωτήσεις.

Μπορείτε να μου περιγράψετε με λίγα λόγια ποιά είναι ακριβώς τα συναισθήματα που βιώνει μια γυναίκα σε αυτή την περίπτωση;

Πριν ξεκινήσω πρέπει να πω ότι ένα ποσοστό 30-35% των γυναικών βλέπει πορνό και αυτό το ποσοστό μεγαλώνει συνέχεια όσο γυναίκες αποβάλουν την ντροπή από τη ζωή τους.

Για να αποφύγω την παγίδα της γενικεύσης θα ξεχωρίσω πρώτα την κατηγορία στην οποία οι γυναίκες νιωθουν ματαίωση, νιώθουν ότι δεν είναι αρκετές. Εάν πυροδοτηθεί το σχήμα της αναξιότητας, επειδή ο σύντροφός βλέπει πορνό, το συσχετίζουν με μία δική τους ανεπάρκεια.  «Εφόσον ο σύντροφος μου ικανοποιείται με κάτι άλλο εκτός από μένα, άρα εγώ δεν είμαι αρκετή, άρα εγώ κάνω κάτι λάθος, άρα εγώ φταίω». Αυτό είναι ένα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα και μία πολύ σκληρή αφήγηση για μία γυναίκα η οποία το πιθανότερο είναι πως θα αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά, εγκεφαλικά και τελικά σεξουαλικά από το σύντροφό της.

Υπάρχουν όμως γυναίκες που αυτό το έχουν ενσωματώσει στην καθημερινότητά τους και θεωρούν πως ίσως αυτή είναι μία υγιής εκτόνωση ενός άνδρα και δεν επηρεάζει καθόλου την προσωπική σχέση. Από τη στιγμή που υπάρχει η συναίνεση και πλήρης γνώση για το πως λειτουργεί αυτό το ιντερνετικό ερωτικό περιεχόμενο στο σύντροφό τους, το ξεχωρίζουν. Δεν αφήνουν το πορνό να γίνει εχθρός της δικής τους σχέσης, αλλά σύμμαχος. Εδώ παίζει ρόλο και το πόσο συχνά θέλει ένα ζευγάρι να “βρίσκεται”, γιατί αν υπάρχει συμβατότητα, ίσως το πορνό να συμπληρώνει κάτι που λείπει από την συχνότητα.

Τελευταία κατηγορία θα αφήσω τις γυναίκες οι οποίες όχι μόνο ενθαρρύνουν μία τέτοια ερωτική συμπεριφορά, αλλά συμμετέχουν και ίδιες ή το χρησιμοποιούν και οι ίδιες για δική τους προσωπική απόλαυση. Υπάρχουν πολλά περιστατικά στα οποία οι γυναίκες απολαμβάνουn πολύ περισσότερο το πορνό από τους άντρες, συνήθως αυτές οι γυναίκες έχουν απομακρύνει την ντροπή από τη ζωή τους, αισθάνονται πολύ καλά με την σεξουαλικότητά τους και έχουν πολύ καλή σχέση με τον εαυτό τους. 

Με ποιό τρόπο πρέπει να προσεγγίσει το σύντροφό της προκειμένου να υπάρξει μια σωστή επικοινωνία;

Το πιο σημαντικό κομμάτι της σχέσης είναι η αλήθεια. Εάν κάποιος κρύβεται από την σύντροφό του, το πορνό είναι απλά μόνο ένα μικρό κομμάτι του παγοβουνου. Συνήθως οι άντρες που κρύβονται καταπιέζονται και μετά επεκτείνουν τις συμπεριφορές αυτές και σε άλλες μορφές απιστίας ή συμπεριφορών που δεν θέλουν να μάθει η σύντροφος τους. Αυτό σημαίνει πως μία συζήτηση άνευ επικρίσης και με αυθεντικό ενδιαφέρον ώστε να μάθουμε τι σκέφτεται, τι φαντασιώνεται, αλλά και πως θα ήθελε να είναι η ερωτική καθημερινότητα του/της συντρόφου μας θα έδινε πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Ας μην ξεχνάμε ότι το πορνό περιλαμβάνει ανθρώπους που πληρώνονται για να κάνουν σεξ κι εμείς απολαμβάνουμε το ότι βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εξερευνουμε τις φαντασιώσεις μας.

Μπορεί να αποτραπεί αυτή η συνήθεια, ή είναι μάταιο και απλά κλονίζεται για πάντα το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων;

Εάν εξαιρέσω τις περιπτώσεις σεξουαλικού εθισμού, το πορνό για πολλούς είναι μία απόδραση από τα προβλήματα και από οτιδήποτε στεναχωρεί η αγχώνει. Πολύ συχνά οι άντρες χρησιμοποιούν το σεξ και την αυτοϊκανοποίηση για να δραπετεύσουν από την πραγματικότητα. Μη σας ακουστεί περίεργο, αλλά το χρησιμοποιούν ακόμα και όταν βαριούνται. Δεν θέλω όμως να απομονώσω τους άντρες σε αυτές συμπεριφορές διότι παρόμοιες συμπεριφορές παρατηρούνται σε όλα τα φύλα. Τα κοινωνικά στερεότυπα είναι εκείνα τα οποία μας κάνουν να θεωρούμε πως οι άντρες έχουν μόνο τέτοιου είδους ανάγκες. Άλλοι λόγοι για τους οποίους βλέπουμε πορνό είναι η περιέργεια, εκπληρωση φαντασιώσεων, η αυτό- εξερεύνηση, η έλλειψη ικανοποίησης από την/τον σύντροφό μας και η καταπολέμηση της ανίας.

Ας αναλογισουμε επισης, ότι πολλές φορές όταν βλέπουμε πορνό αντικαθιστούμε τους πρωταγωνιστές με τους σύντροφους μας. Αυτό κάτι δείχνει, ειδικά για το πως εκφραζόμαστε και το πως σκεφτόμαστε το σύντροφό μας. Ιδανικά κάποιοι όταν αυτοϊκανοποιούνται σκέφτονται το σύντροφό τους. 

Θα σταματούσαμε άραγε το σύντροφό μας από μία συνήθεια αυτοϊκανοποίησης κατά τη διακεια της οποιας μας απολαμβανει, χωρίς να βρισκόμαστε εκεί με φυσική παρουσία αλλά με πνευματική?

Τί θα συμβουλεύατε μία γυναίκα που αδυνατεί να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα που προκύπτουν από αυτή τη «συνήθεια» του συντρόφου της;

Εδώ μιλάμε για καθαρή συμβατότητα. Εάν μία γυναίκα δυσφορεί με αυτή τη συμπεριφορά του συντρόφου της, ίσως θα πρέπει κατά πρώτον να αναζητήσει τις αιτίες για τις οποίες δυσφορεί κι αν τελικά για τους δικούς της λόγους και πεποιθήσεις δεν θεωρεί πως ο σύντροφός της θα έπρεπε να βλέπει πορνό, τότε θα πρέπει ξεκάθαρα να επιλέξει έναν άλλον σύντροφο. Δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε τους ανθρώπους, προσπαθούμε να αντιληφθουμε πόσο ταιριάζουμε εμείς μαζί τους και να ιεραρχήσουμε κατά πόσον οι ενοχλητικές συμπεριφορές επηρεάζουν το “Εγώ” μας. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που κατά βάση η συμπεριφορά αυτή καθαυτή δεν ενοχλεί, αλλά πατάει κουμπάκια πυρηνικών πεποιθήσεων ή ακόμα και θρησκευτικών, όχι μόνο δικών μας αλλά και της οικογένειας μας. 

Να θυμόμαστε πάντα πως η συντροφικότητα για να είναι βιώσιμη χρειάζεται ελευθερία έκφρασης. Δίνουμε χώρο στον άνθρωπο μας να είναι οτιδήποτε θέλει να είναι εφόσον υπάρχει σεβασμός και ευγένεια. Ακούμε πολύ προσεκτικά τις επιθυμίες και τις φαντασιώσεις του συντρόφου μας και αξιολογούμε αν ταιριάζουμε, αν θέλουμε να πειραματιστούμε μαζί του, αν θέλουμε να εξερευνήσουμε ή αν θέλουμε να αποχωρήσουμε. Η σχέση είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης του/της σύντροφό μας και του εαυτού μας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο govastileto.gr

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία