Γιατί οι Όμορφες Γυναίκες Είναι Τόσο Ανασφαλείς Για Την Εμφάνισή Τους;

Έρευνες έχουν δείξει ότι τείνουμε να θεωρούμε πως οι ‘αντικειμενικά’ όμορφες γυναίκες είναι πιο ευτυχισμένες, δυναμικές και μπορούν να κατακτήσουν τα πάντα χωρίς προσπάθεια. Αυτά και πολλά άλλα όμως σπάνια είναι αληθή για τις γυναίκες αυτές.

Μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία όπου η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην εξωτερική εμφάνιση από πολύ μικρή ηλικία, οι γυναίκες έχουν μάθει να υπομένουν την κοινωνική πίεση, προσπαθώντας να προσεγγίσουν το «ιδανικό» πρότυπο ομορφιάς. Η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε μη-ρεαλιστικά παραδείγματα έχει ως αποτέλεσμα τον συνεχή εξονυχιστικό έλεγχο των εξωτερικών χαρακτηριστικών και της σύγκρισης, πολλές φορές εις βάρος της ανάπτυξης μιας ισχυρής προσωπικότητας.

Μια πολύ όμορφη ανασφαλής γυναίκα συχνά συγκρίνει τον εαυτό της σε όλα τα επίπεδα… το σώμα της, το πρόσωπο, τα μαλλιά, την ηλικία, στο βάρος. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο το οποίο θέλει να φτάσει και που την κάνει να αισθάνεται λιγότερη. Αν προσθέσουμε σε αυτό και μια σκληρή κριτική τότε η αυτοεκτίμηση μιας όμορφης γυναίκας μπορεί να μηδενιστεί.

Αν αναλογιστούμε ποια είναι η έννοια των φίλτρων στο ινσταγκραμ, ίσως καταλάβουμε σε τι παράλογο κόσμο ζούμε. Τι ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε όταν βάζουμε ένα φίλτρο; Να καλύψουμε τις ατέλειες μας; Για ποιόν λόγο; Με ποιον συγκρινόμαστε; Σε ποιον θέλουμε να μοιάσουμε;

Λόγω του ότι κάποιες γυναίκες έμαθαν από μικρή ηλικία να βασίζονται στην εμφάνιση τους για να παίρνουν προσοχή και αποδοχή από τους άλλους, συχνά αυτό γίνεται το εργαλείο που χρησιμοποιούν εναντίον τους εκάστοτε σύντροφοι και φίλοι.

Δεν είναι σπάνιο κάποιος να προβάλει τις δικές του ανασφάλειες σε κάποιο ευάλωτο άτομο, μέσα από συνεχή σχόλια που στοχεύουν στο να νιώσει το άτομο ακόμα πιο ανασφαλές. Οι χειριστικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά αυτή τη μέθοδο.

Οι ψυχικές και συναισθηματικές δυσκολίες τείνουν να εντείνουν τις ανασφάλειες των γυναικών όταν γίνονται αποδέκτες αρνητικών σχολίων σε μια περίοδο ψυχικής ευαλωτότητας. Πολλές γυναίκες έχουν μάθει να ανέχονται αρνητικά ή ακόμα και προσβλητικά σχόλια για την εμφάνιση τους, πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτά τα σχόλια θέλουν να τις βοηθήσουν να γίνουν καλύτερες. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανασφάλεια επεκτείνεται στον φόβο της εγκατάλειψης, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να προσπαθούν μανιωδώς να διατηρήσουν την εξωτερική τους εικόνα για να μην εγκαταλειφθούν από έναν φίλο ή σύντροφο. Ένας λάθος σύντροφος αρκεί για να τραυματίσει ένα κορίτσι σ’ οποιαδήποτε ηλικία κακοποιώντας την λεκτικά και ψυχολογικά.

Πόσο περίεργο φαίνεται για μια γυναίκα που είναι γνωστό μοντέλο να αισθάνεται μεγαλύτερη ανασφάλεια για την εμφάνιση της από το κορίτσι της διπλανής πόρτας;

Πολύ συχνά το όνειρο μιας γυναίκας είναι να γίνει μοντέλο ή να δουλέψει στο χώρο του θεάματος και της τηλεόρασης.

Στα reality shows τα κορίτσια περνάνε από κριτικές επιτροπές οι οποίες τα τραυματίζουν, στην προσπάθειά τους να ικανοποιήσουν το όνειρό τους. Ποιο όνειρο είναι αυτό άραγε; Η τέλεια εικόνα τους; Συζητούμε για ανασφάλειες τη στιγμή που ένας κριτής μεταφέρει τα δικά του ψυχολογικά προβλήματα σε ένα κορίτσι το οποίο όχι μόνο δεν δέχεται εποικοδομητική αξιολόγηση, αλλά υφίσταται επίκριση για την υποτιθέμενη ανεπάρκεια του. Εκεί λοιπόν υπάρχει συνυπαιτιότητα από ανθρώπους που επιτρέπουν στους κριτές να εκφράζονται με τον πιο σκληρό τρόπο και να οδηγούν σήμερα κορίτσια να αποκτούν συμπλέγματα για την εμφάνισή τους.

Τα κορίτσια που μεγαλώνοντας διαπιστώνουν ότι το μόνο για το οποίο οι άλλοι τα προσεγγίζουν και τα θαυμάζουν είναι η εμφάνιση τους, πολύ συχνά γίνονται γυναίκες που δεν έχουν κάποια άλλα χαρακτηριστικά με τα οποία να νιώθουν καλά για τον εαυτό τους. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εμμονή στην εμφάνιση, στο μόνο πράγμα για το οποίο έχουν μάθει ότι αξίζουν. Η εξωτερική ομορφιά όμως είναι εφήμερη, και η μεταβλητότητα αυτή είναι αρκετή για να γεμίσει ανασφάλεια τον οποιονδήποτε άνθρωπο, πόσο μάλλον κάποιον που δεν έχει αναπτύξει ισχυρές εσωτερικές δυνάμεις.

Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλει στην ανασφάλεια που μπορεί να νιώθουν οι αντικειμενικά όμορφες γυναίκες είναι η ψυχική τους υγεία. Συχνά, οι γυναίκες αυτές είναι ντροπαλές και ίσως δεν έχουν αρκετές κοινωνικές δεξιότητες. Η κοινωνική πεποίθηση όμως ότι «οι όμορφες γυναίκες είναι εξωστρεφείς και αποδεκτές», με ό,τι συνεπάγεται αυτό, τις εγκλωβίζει στην αδυναμία του να βρουν τρόπο να εκφράσουν τις συνέπειες που έχουν οι ανασφάλειες στον ψυχισμό τους, όπως είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Ακόμα μια ψυχοσυναισθηματική δυσκολία είναι η διαταραχή σωματικής δυσμορφίας, όπου το άτομο βασανίζεται καθημερινά από παρεμβατικές σκέψεις για πραγματικά ή υποκειμενικά ελαττώματα στο σώμα του. Πολλές φορές, οι δυσκολίες αυτές συνυπάρχουν σε διάφορους βαθμούς, κάνοντας ακόμα δυσκολότερο το να βρεθεί διέξοδος από αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Οι όμορφες γυναίκες είναι πιο σέξι;

Το τι είναι σέξι πια μας το υπαγορεύουν οι άλλοι, οι διαφημίσεις και τα social media. Στην πραγματικότητα όμως μια πανέμορφη γυναίκα μπορεί να μην είναι ελκυστική, διότι δεν έχει την προσωπικότητα που την κάνει γυναίκα. O πιο σέξι άνθρωπος, ανεξαρτήτως φύλου, είναι αυτός που είναι αυτός ο εαυτός του. Εκεί λοιπόν δεν παίζουν ρόλο ούτε τα κιλά, ούτε η ηλικία, ούτε τίποτα που να έχει σχέση με εξωτερική εμφάνιση. Αν θυμηθούμε στιγμές που είχαμε βαθιά σύνδεση, καλό σεξ και ίσως πραγματικό έρωτα, σίγουρα η εμφάνιση δεν ήταν το καθοριστικό κομμάτι.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ανασφάλεια είναι μια συναισθηματική κατάσταση, η οποία δεν βασίζεται πάντα στην λογική. Λόγω του ότι οι συγκρίσεις με εικόνες που μας κατακλύζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αυτόματες, χρειάζεται να κατακτηθεί η ψυχική ανθεκτικότητα. Οι γυναίκες οι οποίες βιώνουν ανασφάλεια για την εμφάνιση τους, μπορούν να βοηθηθούν κατανοώντας ότι μπορούν να αγαπηθούν για αυτό που είναι μέσα τους, ανεξάρτητα από την εικόνα τους.

Πολλοί πιστεύουν ότι η ελκυστικότητα είναι η ύπαρξη όμορφων χαρακτηριστικών, όμως κοινωνικά η ομορφιά κρίνεται από την έλλειψη ψεγαδιών. Κάθε ένας από εμάς έχει ένα χαρακτηριστικό για το οποίο νιώθει καλά, είτε αυτό είναι εξωτερικό είτε εσωτερικό. Δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό που υπάρχει παρά σε αυτό που δεν υπάρχει, είναι ένας καλός τρόπος με τον οποίο μπορεί να χτιστεί υγιής και ειλικρινής αυτοπεποίθηση. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που βιώνουν κάποια ανασφάλεια να διερευνήσουν τα διάφορα κομμάτια της προσωπικότητας τους και να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα, αποδοχή, και συμπόνια για τον εαυτό τους.

Αντί για ένα ακόμα εξωτερικό makeover, μια εσωτερική αναδόμηση μέσω της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη ισχυρών πεποιθήσεων για τον εαυτό. Η παραδοχή στον εαυτό μας ότι έχουμε ανασφάλειες και η αναζήτηση της πηγής αυτών των ανασφαλειών, μπορούν να μας δώσουν μια ασύγκριτη, εσωτερικά εκπορευόμενη λάμψη που θα ακτινοβολεί πιο δυνατά από κάθε like. Μερικές φορές δεν έχουμε την δυνατότητα να αλλάξουμε την εμφάνιση μας, όμως έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. And that’s all that really matters!

Το άρθρο δημοσιευτηκε απο την majenco, Σαμάνθα Αποστολοπούλου στο queen.gr

Dr. Γιώργος Λάγιος

PhD, M.Sc. (CBT)

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην σεξολογία. Είναι καθηγητής Ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers Eσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου? (2018) και Μέσα στο Μυαλό σου (2020). Είναι επίσης κλινικός σύμβουλος ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτής και ομιλητής. Έχει βραβευτεί με το President’s Achievement Award  από την ελληνοαμερικάνικη ένωση και συνεχίζει το ερευνητικό του έργο με θέμα την ερωτική επιθυμία.

Για 1η φορά

ένα υβριδικό event σεξουαλικής νοημοσύνης.

Dr. Γιώργος Λάγιος

Μέσα Στο Μυαλό Σου LIVE

Η ψυχολογία του έρωτα, της αγάπης και του σεξ

11 Οκτωβρίου 2021, 20:00

FAQS

Το κόστος της κάθε συνεδρίας είναι 100 ευρώ και μπορεί να καταβληθεί μέσω πιστωτικής κάρτας, λογαριασμού PayPal, κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή με μετρητά. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω κρυπτονομίσματος.

Αυτό ποικίλει ανάλογα με κάθε πελάτη και τους στόχους που θα θέσουμε από κοινού.

Δεν υπάρχει πρόβλημα αν η ακύρωση πραγματοποιηθεί 48 ώρες πριν από τη συνεδρία μας. Δυστυχώς, σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό θα πρέπει να καταβληθεί ακέραιο. Θεμελιώδης αρχή της συνεργασία μας είναι ο αμοιβαίος σεβασμός για το χρόνο του άλλου.

Η εχεμύθεια είναι το πρώτο πράγμα που θα συζητήσουμε προκειμένου να νιώσεις ασφάλεια και σιγουριά.

Η συνεδρία μας μπορεί να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω βίντεο, τηλεφωνικά ή από κοντά. Μπορείτε να στείλετε ένα email αναφέροντας τις μέρες και ώρες που σας εξυπηρετούν.

Κλείσε Συνεδρία